Hlavní obsah

Rusové se zbavují dolarů, opět věří rublu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusové přestali důvěřovat dolaru a své úspory začali střádat v rublech. Poptávka po dolarech byla letos v létě na rekordním minimu. Ruská centrální banka konstatovala, že letos v květnu byla poptávka po dolarech o více než půl miliardy dolarů nižší než nabídka.

Foto: Kristýna Slámová

Svíčková ze školní jídelny

Článek

Tzv. čistá poptávka, tedy rozdíl mezi nákupem a výběrem z účtu na jedné straně a mezi prodejem a vkladem na účet se dostala do minusu o 135 miliónů dolarů. To je nejvyšší hodnota za období od září 2001.

Ti obyvatelé Ruska, kteří tradičně své úspory převáděli na valuty, dávají od počátku letošního roku přednost euru. Od konce června však dolar začal v Rusku posilovat, zatímco euro zlevnilo. Nakupovat valuty, které mnozí Rusové navíc schraňují doma "v matracích", se poslední dobou nevyplácí. Stále více ruských obyvatel tak vidí východisko v rublových vkladech, na které banky dávají výhodný úrok.

Předseda centrální banky Sergej Ignaťjev v červnu oznámil, že současná situace na trhu bankovních depozit napomáhá "dedolarizaci" ekonomiky. Podle údajů Střediska makroekonomických výzkumů skutečný zisk majitelům spořitelních vkladů již druhý měsíc přináší pouze rubl. Ten je nyní považován za nejvíce přitažlivou měnu pro bankovní úspory.

Rusové mají doma 35 mld. dolarů v hotovosti

Podle expertů ruští obyvatelé vlastní zhruba 36 miliard dolarů v hotovosti. Kvůli snížení kurzu dolaru o 12 procent za sedm měsíců letošního roku se jejich reálná koupěschopnost snížila o čtyři miliardy. Někteří vkládají své úspory do nemovitostí nebo do nákupu zlata. V případě prodeje to však znamená značné ztráty, zatímco rublové vklady v současné době znamenají relativní jistotu.

V červenci se reálné příjmy z rublových vkladů zvýšily o 0,18 až 0,24 procenta. Roční úroky z rublových vkladů uložených na více než 181 dnů se pohybují od deseti do 13 procent. Letošní úspory v eurech i dolarech se Rusům nevyplatily. Zatímco v loňském roce slibovaly banky až 14,6procentní úroky na depozitní vklady, jsou již dva měsíce úspory ve valutách dokonce prodělečné.

Letos experti odhadují maximální roční úroky na dolarové vklady na 5,5 až osm procent a na euro na 4,5 až 7,5 procenta. Podle experta finanční skupiny Trojka dialog Antona Stručeněvského dolar má potenciál k upevnění své pozice v Rusku. Domnívá se, že ke konci roku by se jeho kurz mohl dostat na 31 rublů, zatímco dnes je to 30,38. Zároveň ale soudí, že centrální banka nedovolí výrazné upevnění dolaru, a to ani v případě snížení ceny ropy, které může nastat v nejbližší době.

Malý úrok, velké riziko

Mezitím ruská spořitelní banka Sběrbank oznámila, že od 15. srpna snižuje úrokové sazby na 11 procent ze 13,5 procenta. Podle expertů není vyloučeno, že v blízké perspektivě budou úrokové sazby v ruských bankách stanoveny na dvě až tři procenta, jako je tomu na Západě.

Zároveň konstatují, že nízké zisky pro klienty západní banky kompenzují vysokou jistotou. Ruské banky se ovšem snaží prosadit nízké úroky s vysokým stupněm rizika.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám