Hlavní obsah

Rusnok: Rada ČNB zvýšila sazby méně, než s čím počítá základní scénář prognózy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bankovní rada České národní banky ve čtvrtek zvýšila úrokové sazby méně, než s čím počítá základní scénář nové makroekonomické prognózy. Na tiskové konferenci po jednání rady to uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Jiří Rusnok

Článek

Centrální banka pro rozhodnutí využila alternativní scénář nové prognózy se vzdálenějším horizontem měnové politiky. Ten odhlíží od vývoje inflace, který je pod bezprostředním vlivem silných vnějších cenových šoků, které se projeví v inflaci v horizontu do jednoho až 1,5 roku.

„V základním scénáři centrální banka nastavuje úrokové sazby za účelem plnění dvouprocentního cíle na standardním horizontu měnové politiky. Bankovní rada nicméně rozhodla zpřísnit měnovou politiku o něco mírněji, než uvádí základní scénář. V kontextu výrazných a obousměrných rizik přihlédla mj. k vyznění scénáře se vzdálenějším horizontem měnové politiky oproti jeho standardnímu nastavení,” uvedl Rusnok na tiskové konferenci.

Další výrazný růst úrokové sazby. ČNB ji navýšila už na 5,75 procenta

Ekonomika

Guvernér zároveň v této souvislosti uvedl, že na dalších měnových zasedáních může rada ČNB přistoupit k dalšímu zpřísnění měnové politiky, tedy zvýšení sazeb.

Česká národní banka (ČNB) ve čtvrtek zvýšila základní úrokovou sazbu o 0,75 procentního bodu na 5,75 procenta, což je nejvyšší hodnota od října 1999. Podle Rusnoka hlasovalo pro zvýšení pět ze sedmi členů bankovní rady.

Reklama

Výběr článků

Načítám