Hlavní obsah

Rusnok: NERV se asi shodne na doporučeních pro řešení krize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní ekonomická rada vlády (NERV) se na nedělním jednání zřejmě dohodne na základních doporučeních, kterými by se vláda mohla řídit při reakci na současnou hospodářskou krizi. Před setkáním rady s ekonomickými ministry to řekl jeden z jejích členů, prezident Asociace penzijních fondů a bývalý ministr financí Jiří Rusnok.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jiří Rusnok

Článek

Desetičlenná Národní ekonomická rada vlády (NERV) má za úkol připravit opatření proti případným dopadům krize. Každý člen rady má podle premiéra Mirka Topolánka svůj úkol a napíše svůj pohled na situaci. Jednotlivé společné návrhy by pak měly být předány Poslanecké sněmovně zřejmě na první únorové schůzi společně s návrhem změny rozpočtu vyplývající z úprav makroekonomické předpovědi.

Aktualizované návrhy státního rozpočtu kabinet projedná na svém pondělním zasedání. Návrhy počítají s letošním růstem ekonomiky o jedno, dvě nebo tři procenta. Ministr financí Miroslav Kalousek v neděli uvedl, že v případě růst o jedno procento by se schodek mohl pohybovat až kolem 75 miliard korun.

Ministr financí některé návrhy odmítá

Některé z předběžných návrhů členů NERV, které se objevily v tisku, již ministr Kalousek odmítl. Nesouhlasí například s návrhem na snížení DPH u elektřiny z 19 na 15 procent, který členům NERV předložil generální ředitel ČEZ Martin Roman. Přijetí tohoto návrhu před dnešním jednáním označil za méně pravděpodobné i ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. Kalousek rovněž odmítl Rusnokův nápad, aby stát pomohl firmám navýšením nebo uspíšením veřejných zakázek spojených s investicemi do infrastruktury i za cenu vyššího zadlužení státu.

Jednotliví členové rady již dříve uvedli, že jejich cílem je především snaha co nejvíce přispět ke společnému nacházení možných řešení současných dopadů světové ekonomické krize v tuzemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám