Hlavní obsah

Rusko zakázalo vstup kanadskému ministrovi

– Moskva

Rusko zakázalo vstup na své území devíti Kanaďanům, včetně ministra spravedlnosti. Oznámila to v pondělí mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová na webu diplomacie. Moskva tak podle ní reagovala na sankce, které Ottawa uvalila na devět ruských činitelů 24. března.

Foto: Alexei Druzhinin, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Kanada tehdy zavedla postihy vůči ruským činitelům na protest proti zacházení s opozičním politikem Alexejem Navalným. Ottawa zatím dnešní krok Moskvy nekomentovala.

„V reakci na nezákonné sankce uvalené kanadskou vládou 24. března 2021 proti občanům Ruské federace pod vykonstruovanou záminkou údajného pronásledování ruského občana Alexeje Navalného, odsouzeného za protiprávní činy, bylo rozhodnuto na neurčito zakázat vstup do Ruska níže jmenovaným lidem," napsala Zacharovová.

Biden pohrozil Rusku, že USA odpoví na vměšování, ale teď nechce zvyšovat napětí

Amerika

Mezi devíti Kanaďany, kteří se ocitli na "černé listině", jsou například ministr spravedlnosti David Lametti, šéfka federální vězeňské služby Anne Kellyová, náměstkyně ministra obrany Jody Thomasová nebo ředitelka královské kanadské jízdní policie Brenda Luckiová. „Ottawa nadále na různých úrovních podporuje iniciativy namířené proti Rusku," uvedla Zacharovová, podle níž Kanada mimo jiné podporuje "ultranacionalistický režim v Kyjevě a rusofobní síly v Pobaltí".

Kanada v březnu uvalila sankce na devět ruských činitelů v reakci na zadržení opozičního předáka Navalného po jeho lednovém návratu do vlasti z Německa kde se léčil z dřívější otravy; kanadský krok rovněž reagoval na ruské potlačování demonstrací na podporu Navalného.

Navalnyj ve vězení vyhubl a viditelně sešel. Soudkyni to ale neobměkčilo

Evropa

Podle západních laboratoří byl opozičník loni otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, což potvrdila i Organizace pro zákaz chemických zbraní. Navalnyj připisuje svou otravu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a tajné službě FSB, Moskva to popírá.

Kanadské sankce mířily například na šéfa tajné služby FSB Alexandra Bortnikova, ředitele vězeňské služby Alexandra Kalašnikova nebo generálního prokurátora Igora Krasnova, připomněla agentura AFP. Postihy na některé spolupracovníky ruského prezidenta Vladimira Putina v souvislosti s Navalným uvalily rovněž Evropská unie a Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám