Hlavní obsah

Rusko přestalo posílat plyn Ukrajině, jsou ohroženy dodávky do Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rusko ve středu přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem. Oznámila to ruská státní plynárenská společnost Gazprom. Podle ní existuje „vážné riziko” narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy během zimního období.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Logo ruského plynárenského gigantu Gazprom, v pozadí tzv. Bílý dům v Moskvě, sídlo vlády Ruské federace

Článek

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk ve středu řekl, že zakáže státní energetické firmě Naftogaz nakupovat další plyn z Ruska a že chce snížit energetickou závislost země na Moskvě. Přerušení dodávek v nejbližších dnech už v úterý avizoval ruský ministr energetiky Alexandr Novak.

Naposledy byly dodávky plynu na Ukrajinu pozastaveny letos v létě, protože se obě strany neshodly na ceně za ruský plyn. Ukrajina ho přestala od července odebírat. Zásobování se obnovilo teprve 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období.

Nyní Gazprom oznámil, že Ukrajina do středečních 08:00 SEČ obdržela všechen plyn, který si předplatila, a žádná nová platba předem nebyla provedena. Gazprom tudíž zásobování pozastavil a čeká na novou zálohu, citovala z jeho prohlášení firmy agentura AFP.

Česko to bezprostředně neohrozí

Gazprom zároveň vyjádřil znepokojení nad údajně nedostatečnou úrovní zásob v podzemních zásobnících na ukrajinském území, určených k zajištění bezpečného tranzitu ruského plynu dál do Evropy.

Na dodávkách plynu přes Ukrajinu jsou nejvíce závislé země východní Evropy, jako například Bulharsko či Rumunsko. Česko sice odebírá z Ruska více než dvě třetiny spotřeby plynu, v případě nouze ale může využít jiné plynovody a zásobníky plynu. Při minulých krizích proudil plyn z Česka a Rakouska na Slovensko a ze Slovenska na Ukrajinu.

Největší distributor plynu v Česku RWE prohlásil, že problémy kvůli přerušení ruských dodávek plynu na Ukrajinu nečeká. Zásobníky má plné a na evropském trhu je plynu dost, uvedl.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny.

Rusko podle Novaka nevylučuje, že Ukrajině přestane dodávat uhlí pro tepelné elektrárny, a to v odvetě za přerušení dodávek elektrické energie na dvoumiliónový Krym. Více než polovina lidí je tam nadále bez proudu v důsledku přerušení dálkového vedení. To o víkendu v Chersonské oblasti severně od anektovaného poloostrova poškodili patrně protiruští radikálové. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám