Hlavní obsah

Rusko a Ukrajina sjednaly dohodu o zimních dodávkách plynu

Ministři energetiky Ruska a Ukrajiny Alexandr Novak a Volodymyr Demčyšyn dnes sjednali předběžnou dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu v nadcházejícím zimním období. Oznámil to místopředseda Evropské komise pro energetickou unii Maroš Šefčovič, který jednání zprostředkovával.

Foto: Stringer, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rusko loni v červnu přestalo na Ukrajinu dodávat plyn kvůli sporům o cenu a kvůli dluhům, které měla Ukrajina za předchozí dodávky. Zásobování Gazprom obnovil až díky dohodě z loňského října. Obě země od té doby jednají o dodávkách každé čtvrtletí, v červnu se ale neshodly na ceně a Ukrajina přestala od července ruský plyn odebírat s tím, že ho zatím nepotřebuje.

Nová dohoda je platná od 1. října do konce března příštího roku. V říjnu má Ukrajina od ruského vývozce plynu Gazprom odebrat dvě miliardy krychlových metrů plynu, uvedl Šefčovič . Co se týče ceny, ta je podle člena komise založena na tarifech pro sousední srovnatelné země.

Přerušení dodávek na Ukrajinu by mohlo ohrozit tranzit plynu do Evropy, která kryje ruským plynem asi třetinu své spotřeby a zhruba polovina tohoto plynu jde přes území Ukrajiny. Kvůli cenovým sporům Gazprom zavřel Kyjevu kohoutek s plynem v zimě na přelomu let 2005 a 2006 a pak 2008 až 2009, což ovlivnilo i dodávky evropským odběratelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám