Hlavní obsah

Rusko předčasně splatilo dluh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v pátek poslalo peníze na zaplacení úroků ze dvou svých mezinárodních dluhopisů. Peníze poslalo předčasně ve snaze odvrátit platební neschopnost. Příští týden totiž vyprší platnost výjimky, která splácení dluhopisů umožňuje.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výjimka vyprší 25. května a USA už naznačily, že ji neprodlouží. Rusko by pak fakticky nemohlo dluhopisy splácet a ocitlo by se v platební neschopnosti.

Ruské ministerstvo financí uvedlo, že poslalo 71,25 milionu USD (1,7 miliardy korun) na zaplacení kuponů z dolarových eurobondů splatných v roce 2026 a dalších 26,5 milionu eur (653 milionů korun) na kupony z dluhopisů v eurech splatných v roce 2036. Platby se měly uskutečnit za týden.

USA zřejmě neprodlouží Rusku výjimku na splácení dluhopisů

Ekonomika

Rusko čelí hrozbě platební neschopnosti od doby, kdy západní země proti němu zavedly rozsáhlé sankce kvůli jeho invazi na Ukrajinu koncem února. Země byla téměř odříznuta od globálního finančního systému a zhruba polovina z jejích zahraničních rezerv byla zmrazena.

Expert firmy Neuberger Berman Kaan Nazli tvrdí, že strategie je taková, že Rusko nechce být viněno z platební neschopnosti.

Ruský ministr financí Anton Siluanov ve středu prohlásil, že Moskva bude splácet své zahraniční dluhové závazky v rublech, pokud jí Spojené státy zablokují jiné možnosti, a nebude se označovat za neplatiče, protože má prostředky na splácení.

Reklama

Výběr článků

Načítám