Hlavní obsah

Rusko je na cestě do WTO, výměnou slíbilo podepsat Kjótský protokol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko v pátek slíbilo, že je ochotné ratifikovat Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů. Slíbilo to poté, co podepsalo smlouvu s EU, která podpořila jeho vstup do Světové obchodní organizace (WTO).

Foto: Josef Zajíc

INDUSTRIAL Gallery. Dita Kaplanová - Bílé noci. 3.8.2015.

Článek

Protokol o budoucím možném vstupu Ruska do WTO tom podepsali na závěr summitu Ruska a Evropské unie v Kremlu komisař Pascal Lamy a ruský ministr ekonomického rozvoje German Gref.

"Jsme pro Kjótský protokol," řekl vzápětí ruský prezident Vladimir Putin.

Předseda Evrospké komise Romano Prodi poté řekl, že je rád, že jednání pokročila na obě strany.

Rusko dosud, podobně jako Spojené státy, Kjótský protokol odmítalo. Snižování emisí skleníkových plynů by pro zemi prý znamenalo zpomalení ekonomického vývoje.

Na řadě jsou další státy

Země dosáhla souhlasu Evropské unie se vstupen do WTO po téměř šestiletém jednání. Nyní může začít vyjednávat s USA, Čínou a dalšími ze 147 zemí, aby mu daly ke vstupu zelenou. Zatím jej podporuje asi jen deset států, přičemž EU vystupuje jako jeden subjekt.

Pozice EU byla dosud nejtvrdší překážkou na cestě Ruska do této organizace. Jednání o podmínkách trvalo do čtvrtečního večera. Většinu výhrad EU vůči ruskému vstupu se prý podařilo zažehnat.

Vstup Ruska do této celosvětové organizace by znamenal vytvoření společného ekonomického prostoru s Evropskou unií. Tento prostor by pak podle představitelů EU mohl výrazně konkurovat Spojeným státům.

Reklama

Výběr článků

Načítám