Hlavní obsah

Rozpočet na příští rok má za sebou první den ve Sněmovně

PRAHA

Sněmovna ve středu poprvé projednávala zákon o státním rozpočtu na příští rok. Vláda jí předložila návrh se schodkem 83,6 miliardy korun. Hlasování po prvním čtení bude ale až v pátek. Debatu tradičně provázely hádky poslanců před poloprázdným sálem.

Foto: DK Vsetín

Veselé vánoční hody ve Vsetíně

Článek

V prvním čtení poslanci rozpočet ještě neschvalují ale jen rozhodují o celkových příjmech a výdajích, proto je to spíš jen přehlídka řečnických vystoupení politiků, kteří se trumfují, kdo použije silnější výraz a zdrtí protivníka ostřejším slovem a pohledem.

Premiér Stanislav Gross v úvodu objasnil, co kabinet v rozpočtu zamýšlel. Podle něj je rozpočet sestaven tak, aby snížil deficity veřejných financí. Kromě toho prý návrh klade důraz na sociální soudržnost a konkurenceschopnost.

Mezi priority v konkurenceschopnosti zahrnul vymahatelnost práva, podporu vědy a výzkumu, investice do dopravní infrastruktury, aktivní politiku zaměstnanosti, snižování daňového zatížení firem a zvýšení podpory školství. Většinu řeči pronášel v hlučícím sále.

Rozpočet po něm podpořili i ministr financí Bohuslav Sobotka a předseda sněmovního rozpočtového výboru Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

Tlustý: Vláda spíš chce udržet sebe než stát

S jejich vystoupením ale nesouhlasil stínový ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Kritizoval hlavně výši schodku a také rozvržení výdajů. Tlustý například prohlásil, že po nástupu ČSSD do vlády se z projednávání rozpočtu stala formální záležitost, kde jsou poloprázdné lavice.

Projev premiéra pak přirovnal k vystoupení "schopného uspávače hadů". Grossovi podle něj nejde o sociální soudržnost, ale o uchování soudržnosti této vládní koalice. "To, co tady předvádíte, je prázdno a beznaděj. Vědí to již všichni," řekl Tlustý. Vláda navíc podle něj nesplnila to, co slíbila, tedy že se bude snažit zadlužení země snižovat.

Při pátečním hlasování rozpočet s největší pravděpodobností projde. Poté ho projednají sněmovní výbory a pak se k němu opět vrátí Sněmovna, tentokrát už bude přesně projednávat, na co konkrétně které peníze půjdou. Konečné hlasování o rozpočtu by mělo mít začátkem prosince.

Senát o rozpočtu nerozhoduje

Schválené výdaje rozpočtu činí 908,4 miliardy korun, příjmy 824,8 miliardy. Na vyšší platy policistů, hasičů nebo celníků půjde ze státní pokladny asi 8,5 miliard korun, na mzdy pedagogů půjdou asi dvě miliardy.

Nejvíce peněz dostane už tradičně ministerstvo práce a sociálních věcí. Vláda navrhuje, aby na jeho účet přišly 334 miliardy korun.

Zákon o státní rozpočtu neprojednává Senát. Musí ho jen podepsat prezident. V historii ČR se ale zatím nestalo, že by prezident zákon nepodepsal. Nanejvýš dá najevo, že s ním příliš nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Související články

Schodek rozpočtu bude 83,6 miliardy

Vláda schválila v úterý těsně před půlnocí rozpočet na příští rok. Schodek činí 83,6 miliardy korun. Schválení předcházelo několikahodinové dohadování,...

Výběr článků

Načítám