Hlavní obsah

Rozdíly v platech Čechů a Slováků: Bratislava drží krok, zbytek SR zaostává

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný výdělek Čecha je o 5,3 procenta vyšší než zaměstnance na Slovensku. Výraznější rozdíly ve mzdách u obou zemí jsou vidět při pohledu na regiony mimo hlavní města, ukázala nejnovější analýza trhu práce portálů Platy a Profesia v ČR a na Slovensku, o které informovala agentura TASR a server HNOnline.sk.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdíly v platech mezi ČR a SR

Článek

Česko a Slovensko si v těchto dnech společně připomínají 100. výročí vzniku Československé republiky. Pozdější rozdělení však přineslo i odlišné vývojové trendy na trhu práce v obou zemích.

V současné době slovenské výdělky za těmi českými zaostávají. Zatímco průměrný základní plat Slováka činí 1 207 eur hrubého (31 217 Kč), průměrný příjem Čecha je 1 271 eur (32 872 korun) hrubého.

Mimo metropole je rozdíl větší

Platový rozdíl je ještě vyšší v regionech mimo hlavní města obou států. V tomto případě představuje až 11,5 procenta, tedy 116 eur (3 000 korun) v hrubém vyjádření.

Rozdíly jsou i mezi oběma metropolemi. „Rozdíl mezi průměrným základním platem Bratislavanů a Pražanů činí 1,9 procenta. Zaměstnanec v českém hlavní městě tak má na výplatní pásce průměrně o 26 eur víc než ten pracující v Bratislavě," vyčíslil portál.

Podle údajů OECD je zdanění práce v Česku o něco vyšší než na Slovensku. To znamená, že u čisté mzdy budou rozdíly mezi Prahou a Bratislavou menší.

„Sledované období bylo od října 2017 do září 2018. Jde o základní průměrné hrubé platy, to znamená že v tom nejsou započítané provize, odměny, 13. či 14. plat apod.,” upřesnila Novinkám za Profesii Nikola Richterová.

Při srovnání servery vycházejí z dat, která získávají přímo od uživatelů. Čísla za Česko se liší od údajů, které naposledy za druhé čtvrtletí zveřejnil ČSÚ. Podle nich byla průměrná hrubá mzda v Česku 31 851 korun a v Praze dokonce 39 688 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám