Hlavní obsah

Rozdíl v platech mužů a žen je v Česku druhý největší ze zemí EU

Novinky, tov

Češky vydělávají v průměru o 22,5 procenta méně než muži. Větší rozdíl v platech mužů a žen je v zemích Evropské unie pouze v Estonsku. V průměru za celou EU je tento rozdíl 16,3 procenta, vyplývá ze studie evropského statistického úřadu Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

O kolik procent je průměrný hodinový výdělek nižší u žen než u mužů

Článek

Statistici porovnávali hodinové výdělky mužů a žen v rozličných profesích v roce 2015. Největší rozdíly zaznamenali v Estonsku - 26,9 procenta, Česku - 22,5 procenta a Německu, kde rozdíl činil 22 procent. Následuje Rakousko a Velká Británie.

Na druhou stranu nejmenší rozdíly ve výdělcích mužů a žen byly v Lucembursku a Itálii - v obou případech 5,5 procenta, Rumunsku - 5,8 procenta, Belgii (6,5 procenta) a Polsku (7,7 procenta).

Jak uvádí Eurostat ve studii na svém webu, rozdíly se dají částečně vysvětlit „individuálními charakteristikami”. Mezi ně patří zkušenosti, vzdělání a fakt, že muži častěji volí lépe placené sektory a profese.

Průměrné výdělky žen jsou nižší ve všech srovnávaných profesích. Největší rozdíly jsou v platech manažerů, kde rozdíl dosahuje v průměru 28 procent. Muž manažer si za hodinu přijde na 31,96 eura (822 korun), zatímco žena dosáhne pouze na 22,82 eura. V EU tvoří ženy jen třetinu všech manažerů, v Česku je to dokonce pouze čtvrtina.

Nejmenší rozdíly mezi pohlavími zaznamenala studie v hůře placených profesích, jako je administrativa, služby a prodej. Zde vydělávají ženy pouze o osm procent méně než muži.

Anketa

Považujete nerovnost mezi platy mužů a žen za zásadní problém?
Ano
61,5 %
Ne
38,5 %
Celkem hlasovalo 1670 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám