Hlavní obsah

Rothschildové pomáhali miliardáři Vítkovi s ovládnutím Orca, tvrdí obžaloba

Novinky, tov

Finanční poradci banky zvučného jména rodiny Rothschild čelí u amerického soudu obvinění, že pomáhali českému miliardáři Radovanu Vítkovi při tajném ovládnutí realitní společnosti Orco. V obžalobě před soudem v New Yorku to tvrdí hedgeový fond Kingstown Capital Management, informovala agentura Bloomberg. Podle fondu měl Vítek tímto údajně podvodným jednáním způsobit investorům škodu ve výši miliardy dolarů (23 miliard korun).

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Rothschildové měli Vítkovi pomáhat při složitých transakcích, kterými český miliardář při převzetí Orca údajně poškodil původní investory. Vítkova CPI Orco převzala v roce 2016.

Kingstown Capital tvrdí, že se Vítkovi díky Rothschildovým penězům podařilo odklonit z Orca nejhodnotnější aktiva a tím ho vytunelovat.

„Podíleli se na spiknutí mimo jiné tím, že pro Vítka sloužili jako zprostředkovatel,“ uvádí na adresu poradců Rothschild obžaloba v dodatku z 22. listopadu.

Obžaloba tvrdí, že Vítek úmyslně zdržuje soud, ten to odmítá

Ekonomika

Fond Kingstown, který se označuje za menšinového spolumajitele Orca, rozšířil nyní svou žalobu z dubna. Mezi obviněné přidal poradce Rothschild poté, co získal podrobnosti ze zprávy lucemburských finančních úřadů z roku 2017. Lucemburský dozorový orgán vyšetřoval Vítka a bývalého generálního ředitele Orca Jean-Francoise Otta v letech 2012 až 2016, uvedla obžaloba.

Na žádost o vyjádření poradci Rotschild agentuře Bloomberg neodpověděli, informace podle agentury nestihl potvrdit ani lucemburský regulátor.

Manažer CPI: Čekají, co se uchytí 

Vítek před soudem výše uvedená obvinění odmítl. David Greenbaum, finanční ředitel Vítkovy skupiny CPI, nyní řekl, že rozšíření žalovaných o Rothschildy je jen přikrášlením původní obžaloby.

„Žalující strana jen hází špagety na zeď a čeká, co se chytí,“ dodal s tím, že obžaloba se tak jen snaží získat čas a pozornost.

Realitní magnát Vítek kupuje ve Varšavě kanceláře za 21 miliard

Ekonomika

Podle serveru E15, který na zprávu Bloomberg upozornil, žaluje společně s investiční skupinou Kingstown Capital Management Vítka i společnost Investhold někdejších manažerů Mostecké uhelné společnosti Marka Čmejly a Jiřího Diviše.

Čmejla s Divišem, kteří se v kauze kolem ovládnutí Orca cítí rovněž podvedeni, po Vítkovi žádají odškodnění ve výši trojnásobku způsobené škody, zhruba 70 miliard korun.

Vítek je podle žebříčku Forbes druhým nejbohatším Čechem po Petru Kellnerovi. Vítkův majetek odhadují na 75 miliard korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám