Hlavní obsah

Rosněfť se vrátila k zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Rosněfť, která je největším producentem ropy v Rusku, vykázala v prvním čtvrtletí čistý zisk 149 miliard rublů (42,4 miliardy korun) ve srovnání se ztrátou 156 miliard rublů ve stejném období loňského roku. Firma v pátek uvedla, že ke zlepšení hospodaření jí pomohl zejména růst cen ropy. Výnosy nicméně klesly o 1,2 procenta na 1,7 bilionu rublů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin a šéf Rosněfti Igor Sečin na rusko-čínském obchodním fóru v Petrohradě.

Článek

Zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) firma v prvním čtvrtletí zvýšila o 44 procent na 445 miliard rublů. Těžba ropných a plynových kondenzátů ale klesla, a to na 3,75 milionu barelů denně ze 4,64 milionu před rokem. Proti předchozímu čtvrtletí se však o jedno procento zvýšila.

K poklesu těžby přispěl prodej některých starších polí na jihu Ruska, ale i nižší těžba jinde. Rosněfť prodala některá svá starší pole, aby získala kapitál na rozvoj svého rozsáhlého projektu Vostok Oil.

Benzin i nafta za týden výrazně zdražily

Ekonomika

Rosněfť se na celkové produkci ropy v Rusku podílí více než 40 procenty. Hlavním akcionářem je ruská státní holdingová společnost Rosněftěgaz s podílem 40,4 procenta. Britská ropná společnost BP vlastní 19,75 procenta akcií a katarský fond QH Oil Investments 18,93 procenta.

Rusko je členem skupiny OPEC+, která vedle Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) zahrnuje i některé další významné producenty. Ruské ropné společnosti se tak musejí řídit těžebními omezeními dojednanými v rámci této skupiny.

Cílem omezení je podpořit ceny ropy po jejich propadu kvůli koronavirové pandemii. Skupina OPEC+ od ledna zmírnila rozsah sjednaného omezení těžby na 7,2 milionu z předchozích 7,7 milionu barelů denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Ropný koncern BP propustí 10 tisíc lidí

Britská ropná společnost BP (dříve British Petroleum) do konce roku zruší 15 procent pracovních míst. O práci tak přijde zhruba 10 tisíc lidí. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám