Hlavní obsah

Ropa zlevňuje pod 40 dolarů za barel, Saúdové zpochybnili zmrazení těžby

Novinky, tov

Saúdská Arábie přistoupí ke zmrazení produkce ropy pouze v případě, že stejný krok učiní také další těžařské země včetně Íránu. Agentuře Bloomberg to řekl místopředseda saúdskoarabské vlády princ Muhammad bin Salmán Saúd. Írán přitom zmrazení těžby vyloučil. Ceny ropy Brent po zprávě výrazně klesly a vrátily se pod 40 dolarů za barel.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

„Pokud se všechny země rozhodnou zmrazit produkci, budeme mezi nimi,” řekl princ Muhammad Bloombergu. Na dotaz, zda by mezi těmito zeměmi musel být i Írán, řekl „bezpochyby”.

Írán přitom již dříve zmrazení těžby vyloučil, protože po zrušení mezinárodních sankcí hodlá zvýšit produkci ropy zpět na dřívější úroveň.

Cena severomořské ropy Brent  v reakci na slova místopředsedy saúdské vlády klesla oproti čtvrtečním závěru o více než dvě procenta na 38,45 dolaru za barel.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Korunní princ a druhý místopředseda vlády Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán Saúd

Těžařské země budou o návrhu na zmrazení těžby na lednovou úroveň jednat 17. dubna v katarském Dauhá. Írán se ale podle BBC konference v Dauhá nezúčastní.

Saúdská Arábie, která je největším exportérem ropy na světě, se na zmrazení těžby předběžně dohodla na únorové schůzce s Ruskem, Katarem a Venezuelou. Ceny ropy poté začaly růst, což se poslední měsíc projevilo i ve zdražení benzínu a nafty v Česku. [celá zpráva]

Princ také uvedl, že země plánuje vytvořit obří fond ve výši dvou biliónů dolarů (47,4 biliónu korun), který má zemi pomoci při přesunu orientace ekonomiky od ropného průmyslu. Součástí plánu je i prodej části akcií největší ropné firmy světa Aramco. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Benzín brzy zdraží na 28 i více korun

Časy rekordně levného benzínu jsou pro nejbližší měsíce pryč. Zatímco ještě počátkem března byl Natural 95 k mání v průměru za 26,43 koruny a nafta za 24,77...

Výběr článků

Načítám