Hlavní obsah

Ropa podražila v posledním desetiletí o 500 procent, benzín o polovinu

Novinky, pit
Praha

Ceny benzínu na čerpacích stanicích v posledních dnech opět lámou rekordy, když se v polovině minulého týdne cena nejprodávanějšího Naturalu 95 dostala podle společnosti CCS až na 36,45 Kč/l. Důvodem je z velké části drahá ropa, jejíž cena na trzích stoupla podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin za posledních deset let o více než 500 procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V roce 2002 se pohybovala cena ropy pod 20 dolary za barel. „Přenos vysokých cen ropy do tuzemských cen benzínu tlumí posilující koruna – ta je k dolaru za posledních deset let o 50 procent silnější,“ sdělil Šimek.

V současné době se cena severomořské ropy Brent drží kolem hranice 125 dolarů za barel. „Cena ropy je stále ještě asi 15 procent pod rekordem z léta roku 2008, kdy překročila 147 dolarů za barel,“ připomněl Šimek s tím, že tehdy byly ale ceny tlumeny silnou korunou. K dolaru se tehdy pohybovala pod 15 korunami za dolar.

Benzínu koupíme nyní víc

Ceny benzínu za posledních deset let jsou o více než 50 procent vyšší, přestože průměrná cenová hladina za stejnou dobu vzrostla přibližně o čtvrtinu.

„Vzhledem k reálnému růstu mezd za posledních deset let si tak ale z průměrné mzdy i přes výrazný růst ceny koupíme přibližně o deset procent více benzínu než před deseti lety,“ zakončil Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám