Hlavní obsah

ROP Severozápad přijal korekce bez podmínek, karlovarští krajští radní platit ale nechtějí

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Bez podmínek, oproti dosavadnímu usnesení, přijal v úterý odpoledne Výbor regionální rady soudržnosti Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad korekce, které mu nařídil uhradit Brusel ve výši zhruba 2,6 miliardy korun za pochybení zjištěná při rozdělování dotací v minulosti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Nový karlovarský krajský předseda ČSSD Miloslav Čermák (vlevo). Vedle jeho stranický kolega a hejtman kraje Josef Novotný.

Článek

Změna rozhodnutí může podle šéfa dotačního programu a náměstka karlovarského hejtmana Petra Navrátila (ČSSD) znamenat přiblížení se znovuobnovení fungování ROP Severozápad. Stát by se měl totiž díky tomu dostat k více než třem miliardám korun z unie.

Dotační úřad dosud podmiňoval přijetí korekce tím, že je někdo, tedy Ústecký a Karlovarský kraj či stát, uhradí. Ten první to ale odmítl, druhý se na to chystá. Stát se od placení korekcí distancuje od začátku. Kraje chtějí, aby se z poloviny podílel na úhradě korekcí stát, který měl dotační úřad kontrolovat. ROP Severozápad žádné peníze nemá. „Toto naše rozhodnutí nevypovídá o tom, kdo by měl korekce uhradit,“ pokračoval Navrátil.

Podle Navrátila má ale nové rozhodnutí obrovský význam ve vztahu Česka a Evropské unie. „Změnou usnesení se nám podaří odblokovat cestu z Bruselu, který nyní bude moci ministerstvu financí proplatit zhruba tři miliardy korun,“ uvedl Navrátil, podle kterého tyto miliardy korun Kalouskův úřad již vyplatil ROP Severozápad a ten následně žadatelům o dotace, ale dosud je nedostal zpět od unie.

 ROP Severozápad nelze rozdělit

Další novinkou je, že karlovarská krajská rada po týdnech váhání doporučila svému zastupitelstvu, aby se kraj na úhradě korekcí nepodílel. Svým stanoviskem se tak karlovarští krajští radní přiblížili postupu svých kolegů z Ústeckého kraje, jehož zastupitelstvo odmítlo platit korekce již na konci března.

„Důvodem k tomuto doporučení jsou rozdílné informace, které jsme dosud získávali z ministerstva financí (MF) a z Bruselu,“ uvedl náměstek karlovarského hejtmana Miloslav Čermák (ČSSD). Vedení Karlovarského kraje dosud s rozhodnutím otálelo, protože zvažovalo mimo jiné možnost nabídnutou Ministrem Miroslavem Kalouskem (TOP 09), že by mohl ROP Severozápad fungovat dál odděleně od Ústeckého kraje v případě, že se Karlovarský kraj zaváže svůj podíl korekcí uhradit.

„Návrhy MF se ukázaly při jednání v Bruselu jako nesplnitelné, protože ROP Severozápad nelze jen tak rozdělit,“ vysvětloval Čermák. Karlovarským krajským radním se navíc nelíbí, že stát chce z ROP Severozápad odčerpat nenávratně 3,1 miliardy korun do jiných operačních programů.

Reklama

Výběr článků

Načítám