Hlavní obsah

Roky stará zpráva poslala akcie na newyorské burze ke dnu

Novinky, BBC, rei
NEW YORK

Že i zdánlivě nepatrný krok může v tržně propojeném světě vyvolat obrovskou tsunami, se v úterý utvrdili investoři na Wall Streetu. Poté, co jeden floridský zpravodajský server omylem znovu zveřejnil roky starou zprávu, že společnost United Airlines požádala o ochranu před věřiteli, spadly akcie aerolinek na newyorské burze o 75 procent. Ztráty šly do miliónů dolarů.

Foto: Daniel Munoz , Reuters

Článek

Netrvalo to víc než pár minut. Zpráva z roku 2002 se objevila ve vyhledávači Googlu a akcie rázem zamířily k rekordním minimům. Teprve, když firma na trhu ztratila hodnotu téměř miliardy dolarů, začali investoři tušit, že mají problém a vedení burzy obchody s akciemi společnosti zastavilo.

Zpráva, která zkázu nastartovala, se nejprve omylem objevila na serveru South Florida Sun Sentinel. Že nejde o reprint šest let starého článku listu Chicago Tribune si nevšimli ani v agentuře Bloomberg a tak bylo zaděláno na pořádné ztráty.

United Airlines odvrátily hrozbu bankrotu před dvěma lety.

Aerolinky si kvůli článku okamžitě stěžovaly u Tribune Co., majitele floridského serveru i chicagského deníku. Ten se brání, že z textu článku jasně vyplývalo, že se vztahuje k roku 2002. Také komentáře v diskusi pod článkem byly dávného data. Investoři, kteří akcie díky omylu prodali, se náhrad nedočkají.

Reklama

Související články

Americký Nasdaq chce koupit pražskou burzu

Transatlantická akciová burza Nasdaq OMX Group, která provozuje akciové trhy ve Spojených státech a některých zemích severní Evropy, má zájem o Burzu cenných...

Výběr článků

Načítám