Hlavní obsah

Rok na zkoušku: Firmy nabídly přes osm tisíc praxí pro mladé

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes šest tisíc českých firem nabídlo koncem června celkem 8410 pracovních míst v projektu Odborné praxe pro mladé do 30 let. Informoval o tom Úřad práce ČR. Oblibě programu financovanému z větší části z evropských peněz pomáhá i státní příspěvek na mentora, který nováčka zaučuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O zaměstnání v rámci programu projevilo zájem 7044 uchazečů. Pracovní smlouvu prozatím podepsalo 3819 absolventů.

„Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách běží, aktuální čísla se rychle mění,“ uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Celkem čtrnáct regionálních projektů praxe pro mladé vyjde na zhruba 1,3 miliardy korun. Česko platí 15 procent této částky, 85 procent jde v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost z Evropského sociálního fondu. Program skončí 31. října 2015.

Patnáct tisíc pro mentora

„Podstatou je umožnit mladým lidem získání tolik potřebné praxe, a tím pádem zvýšit jejich šance při hledání zaměstnání. V opačném případě se totiž dostávají do začarovaného kruhu a výsledkem je pak jejich dlouhodobá evidence na Úřadu práce ČR,“ vysvětluje ředitelka úřadu Marie Bílková.

Úřad práce osloví vytipované uchazeče a nabídne jim pracovní poměr zpravidla na jeden rok. Šanci mají mladí lidé, kteří jsou v evidenci úřadu práce a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně dva roky.

Kromě příspěvku na mzdy absolventů může úřad vyplatit zaměstnavateli také příspěvek na mentora, tedy stávajícího pracovníka firmy, který bude po dobu až 7 měsíců zaškolovat přijatého absolventa a dohlížet na něj.

Příspěvek pro mentora je první tři měsíce až 15 075 korun měsíčně při 15 hodinách týdně a následující 4 měsíce až 5 025 korun měsíčně při 5 hodinách týdně. Ke konci letošního dubna evidoval úřad celkem 1358 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám