Hlavní obsah

Rok 2013 bude velmi těžký, vzkázal premiér Španělům

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělský premiér Mariano Rajoy předestřel obyvatelům této pyrenejské země nepříliš radostný výhled na následující rok 2013, který prý bude „velmi těžký“. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Andrea Comas, Reuters

Španělský premiér Mariano Rajoy

Článek

„Máme před sebou velmi těžký rok, zejména jeho první polovinu. V reformách ovšem vytrvat musíme,“ nechal se slyšet Rajoy s tím, že Španělsko jakožto čtvrtá největší ekonomika eurozóny přesto zatím neuvažuje požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Španělé se podle Rajoye musí připravit na další těžké období. Země se nachází v hluboké finanční krizi a drtí ji obrovská nezaměstnanost, která překročila 26 procent. Ještě mnohem horší situace na trhu práce je mezi mladými lidmi.

Španělská ekonomika se nachází v recesi, v níž podle Rajoye ještě po nějakou dobu zůstane. Značně vratkým je i nadále bankovní sektor, pro nějž Španělsko získalo mezinárodní úvěr v hodnotě 39,5 miliardy eur (asi 988 miliard korun).

Nesplacené úvěry a propad maloobchodních tržeb

Španělsku se stále nepodařilo probrat se z kolapsu na trhu s nemovitostmi v roce 2008. Banky navíc čelí problémům s nesplacenými úvěry, jejichž hodnota vystoupala na rekordních téměř 190 miliard eur (zhruba 4,8 biliónu korun). Nedaří se rovněž španělským maloobchodníkům, kterým tržby padají 29. měsíc v řadě.

Podle premiéra jsou klíčem k vystoupení z krize strukturální reformy a „restrukturalizace finančního sektoru“. Rajoy ve svém projevu uznal, že některá opatření nekorespondují se sliby, s nimiž jeho strana vyhrála s velkou převahou volby v listopadu 2011.

Premiér si je podle svých slov dobře vědom vlny „skepse, zklamání a nedůvěry“, která byla zřetelná po celém Španělsku. „Musíme ale vytrvat v reformách, ke kterým jsme se zavázali,“ zakončil Rajoy.

Reklama

Výběr článků

Načítám