Hlavní obsah

Robot asistent i čínská ponorka. V Brně odstartoval strojírenský veletrh

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Jako ve filmu, kde planetu a člověka ovládají stroje, si mohou připadat v některých expozicích návštěvníci 58. ročníku Mezinárodního strojírenského veletrhu (MSV), který v pondělí odstartoval v Brně. Hlavním tématem je průmyslová automatizace.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nejsilnější sériově vyráběný robot na světě Fanuc M-2000

Článek

Stejně jako loni byl hlavním tématem ročníku vyhlášen Průmysl 4.0 – integrovaný a automatizovaný průmysl, který je novou a nastupující čtvrtou etapou průmyslové revoluce.

Zatímco před rokem nový směr ukazovala speciální výstava, letos budou tyto technologie součástí expozic většiny vystavovatelů. Pozornost zaměřují především na oblasti automatizace, robotizace, digitalizace a zasíťování.

Foto: Václav Šálek, ČTK

V areálu brněnského výstaviště začal 3. října mezinárodní strojírenský veletrh MSV a doprovodné veletrhy. Končí 7. října. Na snímku je stánek firmy ARCRobotics.

K vidění je například průmyslový robot, který už pro svoji práci nepotřebuje kabely, samostatně se dokáže pohybovat a orientovat v prostoru a spolupracuje s člověkem jako jeho plnohodnotný asistent.

Zařízení v sobě zahrnuje autonomní mobilní platformu, integrovaný systém navigace v kombinaci s bezpečnostními laserovými skenery mu umožňuje včasnou detekci překážek.

Švýcarská společnost (Stäubli) si letošní ročník MSV vybrala pro středoevropskou premiéru nové generace bezpečných robotů TX2, které díky celé řadě jedinečných bezpečnostních technologií umožňují opravdovou spolupráci člověka se strojem bez omezení produktivity a rychlosti výroby.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Partnerskou zemí stojírenského veletrhu je letos Čína

I když je veletrh cílovým místem především pro odborníky či budoucí odborníky, dá se předpokládat, že v obležení bude i takový „laický“ exponát, jakým je čínský simulátor vysokorychlostní železnice.

„Když jsem s čínskými vystavovateli při přípravách veletrhu jednal a na dotaz, jak je to daleko z Prahy, kam přiletí, do Brna, kam pojedou, poněkud obtížně vysvětloval, že cesta trvá dvě, někdy i tři hodiny. Číňané se nabídli, že až bude Brno znát polohu nádraží, tak nám ho vybudují ne za 30 let, ale za tři roky,“ uvedl k jedné z velkých bolestí ČR, kterou je doprava, ředitel brněnských veletrhů Jiří Kuliš.

Čína je letos partnerskou zemí MSV. Dalším lákadlem v jejích expozicích bude zřejmě i Rainbow Fish, první čínská ponorka schopná ponoru deset tisíc metrů. Je vystavena na expozici Shanghai Rainbowfish Ocean Technology a je vyrobena z martenzitické niklové oceli s extrémně vysokou pevností. Plánují s ní expedici i na nejhlubší místo na zemi, tedy do Mariánského příkopu.

Mezi 1700 vystavovateli se jistě neztratí ani „studentský“ stánek VUT Brno, který mezi dalšími exponáty předvádí systém několika robotů, které slouží k průzkumu nedostupných či nebezpečných oblastí.

Veletrh potrvá do 7. října a pořadatelé předpokládají, že návštěvností překoná poslední ročník, který vidělo přes 75 000 lidí, převážně odborníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám