Hlavní obsah

Renault jmenoval nástupce exšéfa Ghosna, který sedí v japonské vazbě

Novinky, bož

Francouzská automobilka Renault ve čtvrtek rozhodla o nástupcích Carlose Ghosna, který odstoupil z čelných pozic ve vedení firmy. Novým předsedou správní rady se stal Jean-Dominique Senard. V pozici výkonného ředitele byl potvrzen Thierry Bolloré, který v ní původně dočasně zastupoval uvězněného Ghosna.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Jean-Dominique Senard (vlevo) a nový generální ředitel automobilky Thierry Bolloré

Článek

Dosavadní šéf Renaultu Carlos Ghosn byl v listopadu zatčen v Japonsku kvůli podezřením, že pro vlastní účely využíval peníze automobilky Nissan, kde zastával pozici předsedy představenstva. Ghosn, který je od svého zatčení ve vazbě, nakonec ve čtvrtek na funkce ve vedení Renaultu rezignoval, Nissan jej již dříve odvolal.

Jean-Dominique Senard se podle svých slov chce soustředit na upevňování vztahů s Nissanem a Mitsubishi, které s francouzskou automobilkou tvoří alianci. „Je důležité, aby tato aliance zůstala mimořádně silná, a je naší povinností společně pokračovat,“ nechal se slyšet.

Nissan vlastní 15 procent akcií Renaultu, zatímco Renault vlastní 43 procent Nissanu a Nissan má 34procentní podíl v Mitsubishi.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Carlos Ghosn

Vztah mezi Renaultem a Nissanem však zdaleka není rovnocenný. Nissanu 15procentní podíl nezajišťuje hlasovací práva, naopak Renault má velmi silný vliv na rozhodování v Nissanu. Francouzská vláda má v Renaultu 15procentní podíl.

Podle kontrolních orgánů Nissanu Ghosn v průběhu pěti let zatajil příjmy v objemu pěti miliard jenů (zhruba miliardy korun). Je také podezřelý, že když od něj banka požadovala další záruky na jeho obchody, převedl všechno včetně ztrát na Nissan.

Za údajné prohřešky hrozí 64letému manažerovi až deset let vězení a pokuta deset milionů jenů (dva miliony korun).

Reklama

Související témata:

Související články

Exšéf Nissanu zůstává v Japonsku ve vazbě

Tokijský soud znovu prodloužil o dalších deset dní vazbu exšéfovi automobilky Nissan Motor. Carlos Ghosn má ve vězení nově zůstat až do 11. ledna, informují...

Výběr článků

Načítám