Hlavní obsah

Řekové utrácejí za luxus. Nakupují značkové kabelky, šperky i elektroniku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V novém řeckém ekonomickém řádu začíná mít Chanel větší hodnotu než peníze. Banky v této středomořské zemi jsou uzavřené už víc než týden - a odpočítávají už jen dny do chvíle, kdy jim dojdou peníze. Mnoho Řeků se obává, že přinejmenším část jejich těžce vydělaných úspor může zmizet. Proto je radši utrácejí, píše The Washington Post.

Foto: Cathal Mcnaughton, Reuters

Řekové v obavách ze znehodnocení úspor nakupují luxusní kabelky, boty nebo zlato.

Článek

Ti, kterým se podařilo včas vybrat peníze z banky, se obávají propadu hodnoty eura, případně toho, že se Řecko vrátí k drachmě a jim zůstane v rukou nesprávná měna. A proto osmačtyřicetiletá Sophia Markulakisová zvažuje, že svou hotovost vymění za něco s trvalejší hodnotou - značkové kabelky.

Jde o luxus, jaký by si tato matka dvou dětí nikdy nedovolila. Tedy do té doby, než zavřely banky. Nyní tuto možnost pokládá za investici, hmotné aktivum, které jí vláda nemůže vzít. "Máme pocit, že peníze ztratily svou hodnotu," říká právnička Markulakisová. "Je to jen číslo," citoval ji list The Washington Post.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Mnoho Řeků klade otázku, zda mají teď svoje peníze utratit, anebo později pozorovat, jak se jim rozplynou před očima. Pro Chrise Daka je odpověď jednoduchá - nakupovat hned teď. Nejdříve si chce koupit boty. Jaké? "Ty nejlepší," odpovídá s úsměvem tento pětadvacetiletý mladík. "Jestli mi chtějí vzít část peněz, tak jich radši nejdřív co nejvíc utratím," dodává.

Větší zisky hlásí i prodejci nábytku, luxusních hodinek a také elektroniky. „Lidé za poslední peníze nakupují počítače, herní konzole a další elektroniku,” potvrdila Nataša, prodavačka z obchodního domu s elektronikou v centru Atén. Řekové budou mít u sebe raději věci než peníze, které velmi pravděpodobně ztratí na hodnotě.

Ti bohatší samozřejmě investovali do nemovitostí, zlata či umění, což je tradiční způsob, jak uchovat hodnotu peněz.

Trh je velmi nevyvážený, protože kromě luxusních značek čehokoliv nakupují lidé už jen základní potraviny a tradičně také chodí na kávu.

Nedůvěra Řeků v bankovní systém své země jen dále oslabuje finanční instituce, které se podobají pacientovi připojenému k přístrojům udržujícím jeho základní životní funkce. A je jasným příkladem problémů, které čekají na řeckého premiéra Alexise Tsiprase při snaze obnovit důvěryhodnost země nejen v očích skeptických evropských věřitelů, ale i v očích hluboce rozpolcené veřejnosti traumatizované roky trvajícím utahováním opasků.

Obávají se kyperského scénáře

Řekové začali vybírat peníze z bank od letošního ledna. Poté, co levicová politická strana SYRIZA vyhrála parlamentní volby a nastoupila do úřadu slibem, že se postaví proti tvrdým požadavkům na škrty, které požadovali řečtí věřitelé výměnou za další dávku pomoci.

Střet mezi Aténami a zbytkem Evropy se vyostřil ke konci minulého měsíce a banky zavedly přísné limity na výběry hotovosti a převody peněz do zahraničí.

Platby kartou jsou stále povolené, ale některé obchody je přestaly přijímat. Zakázané jsou například on-line nákupy placené kartou na serveru Amazon či iTunes. Řekové mohou denně vybrat jen 60 eur z bankomatů (asi 1600 Kč).

Někteří Řekové se snaží z peněz, které mají teď možnost denně vybrat, uhradit dopředu nájmy a další platby, aby co nejvíce zmírnili následky možného propadu měny. A zbylí to, co z bank vyberou, ukládají doma na tradičních místech - pod matraci, do matrace a dokonce i do lednice. Jedna rodina se svěřila, že má peníze doma v mrazáku, hned vedle steaků.

Anketa

Do čeho byste investovali, kdybyste věděli, že peníze brzy ztratí na hodnotě?
do zlata nebo umění
31,8 %
do luxusních šperků
1,2 %
do elektroniky
0,5 %
do oblečení
0,5 %
do nemovitostí
65,1 %
do aut
0,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2038 čtenářů.

Řecko v číslech

Výše dluhu - 320 miliard eur

Výše evropské pomoci - 240 miliard eur

Dluh vůči HDP - 177 procent

Pokles HDP od roku 2010 - 25 procent

Nezaměstnanost - 26 procent

zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám