Hlavní obsah

Regulované nájemné by ročně mělo růst o 8 procent

Novinky, Alžběta Trousilová
PRAHA

Lidem bydlícím v bytech s regulovaným nájmem by nájemné mělo růčně růst asi o osm procent a to po dobu pěti až šesti let. V zákoně o nájemném to navrhne ministerstvo pro místní rozvoj. Ministerstvo financí nebo tripartita ale ještě mohou čísla v připomínkovém řízení upravit, spíše směrem nahoru.

Foto: Archiv Marie Rottrové

Marie Rottrová se vrací na česká pódia

Článek

Pokud tedy teď někdo platí regulovaný nájem například 1500 korun, poroste mu každý rok nájem o 120 korun. Po pěti letech tak zaplatí 2100 korun.

Nájemné ale může dosáhnout maximální sumy, kterou ministerstvo stanovilo výpočtem tržní ceny bytu a odpisem jeho stáří. Určilo, že "ideální" roční nájemné bude suma tři procenta z cen bytů, které jednotlivým regionům určuje vyhláška ministertva financí.

U bytu, který stojí 800 000 tisíc korun, tak bude roční nájemné 24 tisíc korun, měsíční pak 2000 korun. Pokud by suma určená osmiprocentním růstem měla toto číslo přesáhnout, či by ho za pět let nedosáhla, záviselo by to jen na dohodě nájemníka a majitele domu.

"Stanovili jsem, že číslo odpočtu bude tři procentä, ale je možné že v průběhu politické debaty stoupne třeba na sedm," řekl Novinkám náměstek ministrestva pro místní rozvoj Ivan Přikryl.

Přiznává, že ve velkých městech, kde je tržní cena bytů velká regulované stále nebude dosahovat onoho "ideálu" a už vůbec ne tržního nájemného. "Nájemné ale vzroste aspoň o něco," doplnil Přikryl.

Důchodců se zvýšení moc nedotkne

"Problém se ve skutečnosti týká asi 17 procent občanů žijících v nájemních bytech," řekl ministr Jiří Paroubek. Zvýšení bude ve dvou fázích, v té první bude nájemné růst o zmíněných osm procent ročně, ve druhé standardní fázi se bude maximální výše deregulace odvíjet od tzv. místně obyvkle nájemného, které však zatím není stanoveno. "Tímto nápadem, jak výši stanovit, se snažíme deregulaci urychlit," soudí Paroubek.

Navíc pokud v bytě bydlí důchodce, mělo by nájemné růst pouze podle nárůstu důchodů. Lidem s nižšími příjmy by případně nárůst cen vyrovnával stát. "Reálné příjmy na bydlení by neměly přesáhnout 30 procent příjmu domácnosti," doplnil Paroubek.

Návrh v pondělí projedná tripartita a poté ho dostane na stůl ministerstvo financí, které předloží konečná čísla. "Způsob výpočtu nájemného bude záviset především na ministerstvu financí," uvedl Paroubek. Očekává, že pokud zákon projde parlamentem, mohl by začít platit 1. ledna 2006.

Majitele domů chtějí pokrýt alespoň náklady na údržbu

Libor Dellin z Občanského sdružení majitelů domů ale proti návrhu protestuje. Růst o maximálně o pár stokorun je nepřijatelný. Nájem by podle něj měl vzrůst alespoň tak, aby pokryl náklady majitele na údržbu domu, což se dnes neděje. A až zákon norma stanoví hodnotu místně obvyklého nájemného, mělo by vzrůst na tuto hodnotu.

Příklady růstu nájemného podle ministerstva pro místní rozvoj
cena bytu na trhunájemné nynínájemné po zvýšenícena nájmu odvozená od ceny nemovitosti
4 mil Kč4000560010 000
1,5 mil. Kč230032203750
800 tisíc Kč150021002000

Reklama

Výběr článků

Načítám