Hlavní obsah

Regulované nájemné bude zřejmě až do roku 2012

Právo, Vladimír Čechlovský
PRAHA

Dny Jiřího Čunka v čele ministerstva pro místní rozvoj jsou sice sečteny, ale jeho návrh z října loňského roku prodloužit deregulaci nájmů v některých městech o dva roky, na který s nadějí čekají desítky tisíc nájemníků, má přesto slibné vyhlídky.

Článek

V těchto dnech skupina poslanců v čele s Tomášem Kvapilem (KDU-ČSL) dokončuje uvedený návrh, který bude podán formou poslanecké iniciativy. Kromě lidovců ho v zásadě podporují také poslanci soc. dem. a KSČM, takže je dost pravděpodobné, že se ho podaří ve Sněmovně i v Senátu schválit.

Dojde-li k tomu, deregulace nájemného, která měla skončit v roce 2010, se v některých městech prodlouží o dva roky, až do roku 2012. Zvýšení předpokládané pro rok 2010 se tedy rozloží na tři roky. To se má týkat Prahy, dále všech krajských měst s výjimkou Ostravy a Ústí nad Labem a devatenácti středočeských měst, která mají víc než deset tisíc obyvatel.

Důvodem je, že ve všech uvedených městech postupuje deregulace ve srovnání s ostatními obcemi nejprudčeji. Například v Hradci Králové vzrostlo od letošního ledna nájemné u bytů první kategorie až o 46 procent na 55 korun za čtvereční metr. V Praze 4 až o téměř 42 procent na 81,96 Kč za metr. Zvýšení představuje pro rodiny měsíčně i tisícikoruny.

„Pan ministr předal už před Vánoci svůj návrh některým poslancům se žádostí, aby ho podali formou poslanecké iniciativy. Jiným způsobem by se to už nedalo stihnout. Návrh musí být schválen parlamentem a podepsán prezidentem nejpozději do letošního 1. června,“ řekl Právu ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš.

Výhrady má ODS

Poslanec Miroslav Váňa (ČSSD) Právu včera potvrdil, že jako jeden z iniciátorů poslaneckého návrhu se již pod něj podepsal. „Je správné, aby se deregulace časově rozfázovala na delší horizont. Větší města by jinak šla v roce 2010 až na horní hranici možného zvýšení nájmů a pro některé lidi by to byl cenový šok,“ uvedl.

Stanislav Křeček (ČSSD) návrh rovněž považuje za dobrý. „Rozsah měst, kterých by se prodloužení deregulace mělo týkat, asi odpovídá situaci, kterou je třeba řešit,“ sdělil.

Od nového ministra pro místní rozvoj, kterým se stane lidovec Cyril Svoboda, se očekává, že původně Čunkův návrh jednoznačně podpoří. Podle informací Práva totiž za návrhem stojí celý poslanecký klub KDU-ČSL.

Výhrady má však stále ODS. Například poslankyně Zdeňka Horníková, která se zaměřuje na bydlení, se pod návrh nepodepíše. „Neříkám, že je dramaticky špatný, ale ani není dobrý. Je to jen oddálení problémů, není to řešení systémové a pro všechny,“ řekla Horníková Právu.

V ODS už také zaznělo, že by se změna zákona o nájemném měla využít k omezení přechodů nájmů bytů, vyloučení výměn bytů bez souhlasu majitele apod. „To je naprosto nepřijatelné, touto formou nemůžeme zasahovat do občanského zákoníku,“ domnívá se Křeček.

S posunem deregulace nesouhlasí soukromí majitelé domů. „Je to zbytečné prodloužení,“ řekl před časem Právu Libor Dellin, místopředseda Občanského sdružení majitelů domů.

Reklama

Související témata:

Související články

Velká města zvýší nájmy o desítky procent

Lidé v bytech s regulovanými nájmy se příští rok finančně pořádně prohnou. Jejich činže se totiž zvýší nejrazantněji od roku 2007. Obálky s oznámením o nové...

Nájemné roste, ale neplatit se vymstí

Regulované činže od roku 2007 každoročně prudce rostou, ale řešit situaci neplacením se nájemníkům rozhodně nevyplatí. Majitelé totiž mohou dát nájemníkovi...

Výběr článků

Načítám