Hlavní obsah

Reforma má příští rozpočet posílit o dvacet miliard

Novinky, ČTK, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Dodatečné daňové příjmy vycházející z reformy veřejných financí příští rok v případě schválení přinesou státu přes dvacet miliard korun. Pokud by se žádná reforma neuskutečnila, mohl by příští schodek rozpočtu dosáhnout 190 miliard korun. Uvedl to v sobotu ministr financí Bohuslav Sobotka s tím, že takový schodek by byl nepřijatelný.

Foto: PČR Přerov
Článek

"Mým cílem je předložit rozpočet se schodkem, který bude nižší než schodek roku 2003," dodal ministr financí v rozhovoru pro ČTK. Letošní schodek rozpočtu je naplánován na 111,3 miliardy korun.

V navrhované reformě veřejných financí podle něj může dojít až do konce června ke změnám. Změny však nesmějí narušit celkový trend snížení deficitu na čtyři procenta v roce 2006. "Pokud někdo navrhne snížit některé úspory, tak by měl říci, čím to chce kompenzovat," uvedl ministr.

O reformě financí hovořil ministr financí i v sobotní televizní Šponě. Jak přiznal, letos jsou na tom veřejné rozpočty mnohem hůře než v době, kdy se po parlamentních volbách formuloval program koaliční vlády. "Pokud na veřejné rozpočty nejsou zdroje, budeme muset splnění některých slibů odložit," konstatoval.

Stínový ministr financí ODS Vlastimil Tlustý ve Šponě připustil, že ODS by v parlamentu mohla podpořit ty reformní návrhy koalice, které povedou "k odstranění motivace lidí nepracovat". Jak ale Tlustý dále prohlásil, nejde o žádnou reformu, pouze o soubor úsporných opatření.

Odboráři: zaveďte milionářskou daň

Reforma se nelíbí odborářům, kteří dokonce nevylučují protestní akce. "Všude ve světě, pokud si zaměstnanci chtěli vydobýt důstojnou životní úroveň, tak se museli za svá práva prát," řekl ČTK a televizi Nova předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch. Pokud reforma půjde současným směrem, tak zraje čas k demonstracím, dodal.

Podle Štěcha by se vláda měla snažit prosadit i tzv. milionářskou daň. "Byl by to morální krok. Vždyť i země, které mají celkově nižší daňové zatížení obyvatelstva, stanovily tuto (milionářskou) daň vysokou, někde až padesát procent," řekl Štěc

Sobotka poznamenal, že s odbory bude vláda reformu diskutovat, nemůže od ní však zcela ustoupit. "Reforma nebude znamenat dramatické dopady do příjmů domácností v České republice," uzavřel Sobotka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám