Hlavní obsah

Řecko neví jak z dluhů ven, chce od Číny 25 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko láká Čínu, aby mu pomohla s jeho fiskální krizí a s financováním prudce rostoucího státního dluhu a Atény se snaží Pekingu přes americkou banku Goldman Sachs prodat vládní dluhopisy v sumě až 25 miliard eur (zhruba 653 miliard Kč). Napsal to britský list Financial Times (FT). Řecké ministerstvo financí však popřelo, že by s Čínou jednalo a banku podobnou dohodou pověřilo. Potvrdilo ale, že letošní plánovaná putovní prezentace řeckých dluhopisů navštíví i Čínu.

Článek

Podle FT již Goldman Sachs v Pekingu začala předběžně domlouvat prodej řeckých dluhopisů čínské Státní správě deviz, která spravuje devizové rezervy v hodnotě 2,4 biliónu dolarů (asi 44,7 biliónu Kč), sdělil FT. Provozní ředitel banky Gary Cohn údajně uskutečnil dvě návštěvy Atén, kde se setkal s premiérem Jorgosem Papandreem.

Jednání o prodeji dluhopisů Číně však Atény důrazně popřely. "Ministerstvo financí kategoricky popírá, že by existovala nějaká dohoda o prodeji řeckých obligací Číně. Ministerstvo nepověřilo Goldman Sachs sjednáním dohody s Čínou. Uvedené údaje nejsou pravdivé," sdělilo ministerstvo agentuře Reuters.

Řecko v úterý uvedlo, že příští měsíc prodá další emise dluhopisů. Atény povzbudil tento týden úspěch první letošní emise, která se setkala se silnou poptávkou.

Řecko musí letos získat na splátky dluhu 53 miliard eur

V pondělní emisí získalo osm miliard eur, avšak s vysokou úrokovou přirážkou.

List The Wall Street Journal uvedl, že ministr financí Jorgos Papakonstantinu navštíví v rámci putovní prezentace řeckých dluhopisů Spojené státy a Asii včetně Číny. "V Číně je k dispozici spousta likvidity a velké finanční zdroje. Čína proto bude součástí turné," řekl ministr. Úřad pro obsluhu dluhů potvrdil, že takováto akce se plánuje někdy během tohoto roku.

Řecko je v dluzích

O finančních problémech Řecka se mluví již od začátku prosince. Tamní vláda poté, co jí byl snížen rating, uvedla, že dluh země činí zhruba 300 miliard eur, tedy asi 7,7 biliónu korun. Navíc loňský rozpočtový deficit na HDP Řecka by měl podle odhadů dosáhnout 13,6 procenta. To je více než čtyřikrát překročení podmínek stanovených Evropskou unií.

Podle odhadů Evropské komise bude letošní zadlužení země činit zřejmě 124,9 procenta HDP.

Řecko se dostalo do těžkých potíží se zadlužeností na konci loňského roku, kdy mu kvůli odhalením výrazně vyšších rozpočtových deficitů snížily úvěrová hodnocení všechny tři hlavní světové ratingové agentury. To na finančních trzích vyvolalo obavy z platební neschopnosti země a v Evropské unii strach z poškození pozice eura. Náklady na obsluhu řeckého dluhu vzrostly a domácí dluh Řecka dosahuje již zhruba 120 procent ročního výkonu ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Řecko dluží 7,7 biliónu korun

Dluhy Řecka jsou nejvýše v novodobé historii země. Informoval o tom tamní náměstek ministra financí Philippos Sachinidis s tím, že celková suma se vyšplhala na...

Evropská unie nepomůže se záchranou Řecka

Evropská unie nepomůže se záchranou Řecka, které se potýká s vážnými finančními problémy. V rozhovoru s italským listem Il Sole 24 Ore to řekl člen bankovní...

Výběr článků

Načítám