Hlavní obsah

Řecko je nejhorší klient v naší historii, tvrdí Mezinárodní měnový fond

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řecko je nejméně spolupracující zemí, se kterou se Mezinárodní měnový fond (MMF) při jednáních v jeho sedmdesátileté historii setkal. Podle dvou zdrojů agentury Bloomberg to řekli představitelé MMF svým kolegům z eurozóny.

Foto: Yorgos Karahalis, ČTK/AP

Potrhané vlajky Řecka a EU vlají ve vesnici Anavissos jihozápadně od Atén.

Článek

Během krátké úterní telekonference si údajně rozhořčení zástupci měnového fondu, Evropské centrální banky a Evropské komise stěžovali, že řečtí politici nedodržují v únoru dohodnuté podmínky prodloužení záchranného programu a nespolupracují s věřiteli. Zdroje agentury Bloomberg nechtěly být jmenovány, protože telekonference byla soukromá.

Němečtí představitelé měli také prohlásit, že snaha přimět řeckou vládu k předložení úsporné hospodářské politiky je jako „jízda na mrtvém koni“. Německé ministerstvo financí nechtělo ani po opakovaných dotazech agentury Bloomberg výroky komentovat. Mezi Řeckem a jeho největším věřitelem ze zemí eurozóny panuje napětí, které Atény v posledních týdnech přiživily otevřením tématu válečných reparací a vynucené půjčky nacistům. Dokonce pohrozily i zabavením německého majetku. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Marko Djurica, Reuters

Vůdce levicové strany Syriza Alexis Tsipras

I když eurozóna Řecku prodloužila záchranný program, výplatu zbývajících peněz zatím pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády. Ty v Aténách posuzuje tým zástupců věřitelů. Dosud Řecko čelilo kritice, že jsou reformy příliš obecné. V úterý Atény překvapily prohlášením, že chtějí příjmy z privatizace použít k financování sociální politiky namísto snižování státního dluhu.

Podle agentury Bloomberg mezi účastníky jednání rostou obavy, že Řecko kvůli sporům o reformy opustí eurozónu. Řecký premiér Alexis Tsipras bude tento týden jednat v Bruselu s prezidentem ECB Mariem Draghim, německou kancléřkou Angelou Merkelovou, francouzským prezidentem Fracoisem Hollandem a šéfem Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám