Hlavní obsah

Řecko do roka a půl zbankrotuje, myslí si investoři

Novinky, pit

Celkem 71 procent investorů si myslí, že Řecko postihne v rozmezí 12 až 18 měsíců státní bankrot. O Irsku má toto mínění 51 procent investorů, 38 procent očekává bankrot Portugalska. Vyplývá to z listopadového průzkumu agentury Bloomberg mezi 1030 investory.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Obdobný průzkum provedla agentura Bloomberg před pěti měsíci v červnu. Od té doby si mezi investory nejvíce pohoršilo Irsko, když 10. června totiž jeho bankrot očekávalo jen 17 procent dotázaných. V červnu se navíc 41 procent investorů vyjádřilo v tom smyslu, že Řecko nakonec opustí eurozónu.

Navzdory pochmurným předpovědím zůstává řecký premiér George Papandreu optimistou a věří ve zvládnutí všech hospodářských potíží. V rozhovoru pro francouzský deník Le Figaro vyloučil restrukturalizaci řeckého dluhu, protože by to prý znamenalo katastrofu nejen pro jeho zemi, ale i pro Evropu a jednotnou evropskou měnu. Podle něj budou Atény pokračovat v boji proti vysokému schodku.

Jak Papandreu uvedl, Francie podpořila prodloužení lhůty na splácení úvěru v objemu 110 miliard eur (2,7 biliónu Kč) od Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Reklama

Související témata:

Související články

Irsko už jedná o půjčce od EU, uvedla BBC

Irská republika vede s představiteli EU předběžné rozhovory o finanční podpoře, uvedla BBC. Podle ní už není otázkou, zda irská vláda požádá o půjčku od...

Výběr článků

Načítám