Hlavní obsah

Řecko čeká horký týden, už teď v Aténách stávkují řidiči tramvají i taxikáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

Řecké Atény se připravují na další perný týden. Kvůli škrtům ve výši 13,5 miliardy eur v pondělí zahájili stávku novináři, taxikáři a řidiči městské hromadné dopravy. V dalších dnech se k nim připojí také úředníci a učitelé, informovala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Lidé čekají na autobusové zastávce v Aténách během stávky v městské hromadné dopravě.

Článek

Řecká televize ani rozhlas kvůli stávce novinářů od rána nevysílají žádné zprávy a protest řidičů tramvají a metra vyvolal v Aténách dopravní chaos. Navíc nejezdí ani taxíky, protože také jejich řidiči nyní 24 hodin nepracují.

Lékaři v nemocnicích se k protestu přidali symbolicky a ošetřují jen naléhavé případy. Stávku zahájili i popeláři.

Největší nápor protestujících se očekává v úterý a ve středu, kdy má parlament v plánu o úsporách hlasovat. Na úterý je ohlášena stávka bankovních úředníků, železničářů, učitelů, státních zaměstnanců a leteckých dispečerů. Ve středečních večerních hodinách by se před budovou aténského parlamentu měly sejít desetitisíce lidí.

Řečtí poslanci mají hlasovat o zvyšování daní či reformě na trhu práce. Schválení úspor bude zásadní pro rozhodování věřitelů, kteří mají zemi poskytnout další část z dohodnutého záchranného úvěru. Jedná se o 31,5 miliardy eur (asi 795 miliard korun). Pokud by tyto peníze Řecko nedostalo, hrozí mu odchod z eurozóny a státní bankrot.

Tyto skutečnosti způsobily, že euro během pondělního dne oslabilo vůči dolaru na téměř dvouměsíční minimum. Evropská měna klesla o 0,4 procenta na 1,2778 USD. „Jsou tu obavy z toho, co se bude dít v Řecku,“ uvedl analytik Arne Lohmann Rasmussen ze společnosti Danske Bank.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám