Hlavní obsah

Řecké banky jsou na suchu, Atény žádají ECB o další nouzové peníze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Řecká centrální banka podle mluvčího vlády ještě v neděli požádá Evropskou centrální banku (ECB) o zvýšení objemu nouzového financování z programu ELA. Bez něj se řecké banky neobejdou.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Řekové stojí v Aténách ve frontě na výběr z bankomatu.

Článek

"Řecká centrální banka v neděli podá žádost a my se domníváme, že existují důvody, aby byl objem likvidity v rámci programu ELA zvýšen. Není žádný důvod, aby likvidita zvýšena nebyla," řekl televizi ANT1 mluvčí řecké vlády Gavriil Sakellaridis.

Řecké banky jsou od začátku tohoto týdne zavřené a vládní činitelé už dříve avizovali, že banky se neotevřou dřív, dokud nebude dohoda s věřiteli. Její uzavření se ale nyní zřejmě zkomplikuje, pokud se potvrdí průběžné výsledky referenda. První výsledky totiž naznačují, že Řekové dohodu s věřiteli odmítli. [celá zpráva]

O paralelní měně prý neuvažují

Aby vláda zabránila krachu bank, zavedla omezení pohybu kapitálu. V praxi to znamená, že Řekové mají přístup k penězům jen v bankomatech, kde si mohou vybrat maximálně 60 eur denně. Očekává se, že výsledek referenda situaci bank ještě zkomplikuje.

Řecký ministr financí Janis Varufakis se chce ještě v neděli večer setkat s šéfy tamních bank, řekl agentuře Reuters zástupce ministerstva. Vládní vyjednavač pak řekl, že o zavedení paralelní měny se nejedná.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám