Hlavní obsah

Řecká ekonomika je po několika letech opět v recesi

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Řecka se poprvé od roku 2012 dostala do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) země klesal dvě čtvrtletí po sobě, vyplývá z údajů Eurostatu. Ve středu zemi ochromí generální stávka proti škrtům, které předlužené Atény musely přijmout v rámci dohody s věřiteli.

Foto: Thanassis Stavrakis, ČTK/AP

Muž si prohlíží karikaturu eura na výstavě v Aténách

Článek

Výkon řecké ekonomiky klesl v prvním letošním čtvrtletí o 0,1 procenta po propadu o 1,2 procenta v posledním loňském kvartálu. O recesi se mluví právě při klesajícím HDP minimálně ve dvou po sobě jdoucích čtvrtletích.

Pesimistická čísla přicházejí v době, kdy hlavní řecké odborové svazy chystají na středu generální stávku proti snižování důchodů a zvýšení daní. Tato opatření jsou součástí podmínek věřitelů pro uvolnění další splátky pomoci.

Atény se předloni dohodly s eurozónou na třetím záchranném programu, v jehož rámci by mělo Řecko během tří let dostat 86 miliard eur (2,3 biliónu korun). Peníze ale Řekové dostávají postupně na základě plnění výše zmíněných podmínek.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecko potřebuje v červenci na splacení dluhů zhruba 7,5 miliardy eur (201,5 miliardy korun). Bez peněz ze záchranného balíku se neobejde. Řecká vláda podle serveru BBC věří, že splátku schválí ministři financí eurozóny na jednání 22. května.

Dluh sotva kdy splatí

Středeční generální stávku proti škrtům organizují dva hlavní řecké odborové svazy.

Už v úterý stávkovali zaměstnanci trajektů a novináři. Středeční generální stávka by měla ochromit většinu země. Brány zavřou školy i nemocnice, které budou poskytovat jen naléhavou pomoc. Stávky zasáhnou i hromadnou dopravu. Čtyřhodinovou stávku chystají také letečtí dispečeři, což by mělo ovlivnit i mezinárodní leteckou dopravu. V centru Atén se čekají demonstrace.

Dluh Řecka dosáhl téměř 180 procent HDP a podle některých ekonomů ho země nemůže ani po přijetí úsporných opatření zvládnout splatit. Stejný názor má i Mezinárodní měnový fond, který opakovaně radí snížit dluhovou zátěž Řecka — což znamená prominutí části dluhu nebo prodloužení jeho splatnosti. Proti jsou ale největší věřitelé Řecka z eurozóny, především Německo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám