Hlavní obsah

Recese se v EU protáhne, česká ekonomika letos ztratí přes procento

Brusel
Aktualizováno

Recese se do evropské ekonomiky zakousla hlouběji, než jak se jevila situace dříve. Ve své podzimní prognóze to sdělila Evropská komise. Podle ní letos v eurozóně dojde k propadu hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta, v celé Evropské unii pak o 0,3 procenta. Česká ekonomika zaznamená propad o 1,3 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu.

Článek

Podle agentury AP jsou předpovědi v porovnání s letošním jarem horší. Například česká ekonomika měla podle nich jen stagnovat.

Na příští rok počítá komise v České republice s růstem hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, zatímco dosud čekala růst o 1,5 procenta.

Slovensko poroste víc

Mnohem lépe si má vést Slovensko. Tomu komise zlepšila výhled růstu HDP na letošní rok na 2,6 procenta, což by bylo nejvíce z celé eurozóny. Dosud komise počítala na Slovensku s růstem ekonomiky o 1,8 procenta.

Příští rok má růst slovenské ekonomiky činit dvě procenta, zatímco jarní prognóza počítala s růstem o 2,9 procenta. Lépe než Slovensko by si mělo v rámci eurozóny vést pouze Estonsko. Tomu komise na příští rok předpovídá zrychlení růst z letošních 2,5 až na 3,1 procenta.

Pokud jde o ekonomiku eurozóny v roce 2013, původní odhady hovořily o jednoprocentním růstu, aktuálně by se mělo jednat o růst ve výši pouhých 0,1 procenta.

V celé Evropské unii má HDP stoupnout v příštím roce o 0,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám