Hlavní obsah

Reálné příjmy domácností loni rostly nejrychleji za osm let

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Reálné příjmy českých domácností vzrostly v roce 2015 o 3,5 procenta, což byl nejrychlejší růst od roku 2007. Reálná spotřeba domácností na obyvatele meziročně rostla ještě rychleji, a to o čtyři procenta. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Současně statistici potvrdili loňský růst české ekonomiky o 4,3 procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Průměrný měsíční příjem domácností na obyvatele byl ve 4. čtvrtletí 24 299 korun. Průměrný měsíční příjem ze zaměstnání dosáhl hodnoty 28 347 korun a oproti stejnému období předchozího roku se reálně zvýšil o 2,9 procenta. Do příjmu ze zaměstnání statistici započítávají i firemní benefity.

Růstu reálných příjmů pomáhá nízká inflace, která se v Česku drží kolem půl procenta.

Průměrná měsíční spotřeba domácností na obyvatele dosáhla částky 22 095 korun. Češi podle statistiků oproti roku 2014 více utráceli, na druhou stranu méně spoří a investují. K takovému chování podle ekonomů přispívá i nízká nezaměstnanost.

ČSÚ ve čtvrtek také potvrdil svůj dřívější odhad z března o růstu české ekonomiky. HDP meziročně rostl o 4,3 procenta. Nezměnil se ani meziroční růst za loňské 4. čtvrtletí, který dosáhl čtyř procent. Beze změny zůstal i údaj o mezičtvrtletním vývoji, podle kterého hrubý domácí produkt stagnoval.

„Česká republika prožila ekonomicky velmi silný rok. Ekonomika nastartovala k expanzi, kterou nezažila od krize. Přitom všechny ukazatele naznačují, že zdaleka nejsme u konce. Letos bychom mohli mírně vydechnout, ale stále budeme lídři hospodářského růstu v Evropě. Pro rok 2016 předpokládám meziroční růst HDP okolo tří procent. Nezaměstnanost se přitom bude dál snižovat. Zároveň letos očekávám růst průměrné mzdy," řekl ekonom Petr Vlasák ze společnosti Tginvest.

Reklama

Související články

Průměrná mzda za rok stoupla o tisíc korun

Průměrná mzda v Česku v loňském 4. čtvrtletí meziročně stoupla o 1046 korun na 28 152 korun. Vzrostla tedy o 3,9 procenta. Vzhledem k nízké inflaci se tak...

Výběr článků

Načítám