Hlavní obsah

Realitní magnát Vítek čelí v USA žalobě o 70 miliard

Novinky, tov

Majitel realitní společnosti CPI a jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek čelí ve Spojených státech žalobě investorů. Ti jej obviňují z podvodu a požadují odškodné tři miliardy dolarů (70 miliard korun), uvedl deník Financial Times a agentura Bloomberg.

Foto: Milan Malíček, Právo

Podnikatel Radovan Vítek

Článek

Vítka žaluje hedgeový fond Kingstown Capital Management a společnost Investhold někdejšího manažera Mostecké uhelné Marka Čmejly. Obě firmy byly od roku 2012 obchodními partnery Vítkovy společnosti Orco.

Podle žaloby podané ve středu Vítek vytvořil při pozdějším převzetí Orca složitou strukturu firem a s jejich pomocí připravil investory o majetek v hodnotě zhruba miliardy dolarů. Jako odškodné požadují trojnásobek této sumy. Žalobci tvrdí, že případ má řešit soud v New Yorku, protože Vítek podle nich „zločiny páchal opakovaně na území USA a New Yorku“.

CPI označila obvinění za „falešná, zavádějící a nepodložená“.

Podle Bloombergu žaloba míří vedle Vítka na několik dalších osob a také na banku J, která měla Vítkovi s transakcemi pomáhat. Banka uvedla, že si není vědoma žádných pochybení a v souvislosti s žalobou ji zatím nikdo nekontaktoval.

Vítek začal podnikat po privatizaci v 90. letech na Slovensku. V roce 1997 se přestěhoval do Česka, kde vybudoval realitní impérium. Byznys rozšířil i do dalších zemí, patří například mezi velké majitele kancelářských budov v Berlíně.

Podle časopisu Forbes je Radovan Vítek čtvrtým nejbohatším Čechem s odhadovanou výší majetku 60 miliard korun. V roce 2015 koupil v Anglii za půl miliardy honosné sídlo ze 17. století, které dříve vlastnil bubeník Beatles Ringo Starr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám