Hlavní obsah

Razie ve firmě Caterpillar: výrobce strojů vyšetřují americké úřady kvůli daním

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americké úřady podnikly ve čtvrtek razii v kancelářích firmy Caterpillar, jednoho z největších světových výrobců stavebních strojů. Firmu viní z toho, že vyvedla miliardy dolarů zisku do zahraničí, aby z nich nemusela platit daně v USA, informoval server BBC. Akcie firmy po razii klesly o 4,3 procenta.

Foto: Profimedia.cz

Caterpillar je jedním z největších výrobců těžké techniky

Článek

Úředníci prohledali centrálu společnosti ve městě Peoria v Illinois a další dvě budovy firmy ve stejném státě.

Razie přichází v době, kdy administrativa nového amerického prezidenta Donalda Trumpa plánuje změny ve zdanění firem s cílem udržet zisk a tvorbu pracovních míst v USA, připomíná BBC.

Firma Caterpillar uvedla, že vyšetřování se má týkat zisků její švýcarské pobočky CSARL. Ta byla předmětem senátního vyšetřování už v roce 2014.

Zpráva demokratických senátorů tehdy vinila Caterpillar, že švýcarskou pobočku zřídil právě proto, aby se vyhnul zdanění v USA. Od roku 2000 tak USA přišly na daních o 2,4 miliardy dolarů (62 miliard korun).

Většinu zisku daní v cizině

Zpráva uváděla, že firma do Švýcarska přesouvala větší část firemních zisků, ale nikoli zaměstnance či obchodní aktivity. Se Švýcary měl Caterpillar vyjednat speciální daňovou sazbu mezi čtyřmi a šesti procenty. V USA firma danila nakonec jen asi 15 procent celkových zisků.

Americký vládní daňový úřad Internal Revenue Service žádal po firmě zaplacení dvou miliard dolarů — mělo jít o doplatek daně a také o pokuty za zisky připisované CSARL.

Na druhou stranu je Caterpillar firmou, kterou Trumpova administrativa propaguje jako příklad amerického strojírenství. Minulý týden se odcházející předseda představenstva Caterpillaru Douglas Oberhelman setkal s Trumpem v Bílém domě.

Kvůli stěhování zisků do daňových rájů vyšetřují v posledních letech americké i evropské úřady řadu velkých korporací, jsou mezi nimi třeba Apple, Amazon, Google nebo Starbucks.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám