Hlavní obsah

Ratingová agentura mocně zvedla hodnocení řeckých dluhopisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Ratingová agentura Standard & Poor's zvedla podle Reuters hodnocení řeckých dluhopisů o šest stupňů z nejnižšího na B-. To je podle BBC vzpruhou pro zemi, na kterou tvrdě dopadla dluhová krize a pak úsporná opatření, jimiž jsou podmíněny půjčky Evropské centrální banky a Mezinárodního měnového fondu.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Řecké dluhopisy měly dosud nejnižší hodnocení SD, tedy selektivní platební neschopnost. Nyní mají hodnocení B-, tedy se stabilním výhledem.

„Výhled dlouhodobých dluhopisů je stabilní, odráží náš pohled na odhodlání vlády v pokračování fiskálních a strukturálních změn navzdory ekonomickým a politickým výzvám,“ dodala Standard & Poor's.

Je to i vzkaz pro evropské země, které pomohly Řecku zůstat v eurozóně. „Zvýšení odráží silné odhodlání členů Evropské ekonomické a monetární unie ochránit členství Řecka v eurozóně,“ napsala agentura v prohlášení.

Standard & Poor's přitom snížila hodnocení řeckých dluhopisů ze známky CCC na nejnižší SD tento měsíc poté, co řecká vláda přizvala vlastníky dluhopisů ze soukromé sféry, aby se podíleli na odkupech dluhopisů, a snížili tak zadlužení země. Zpětný odkup dluhopisů označila S podle svých kritérií za částečné nesplnění dlužních závazků a uvedla,  že po dokončení této transakce se řecký rating vrátí na předešlou úroveň. Německo i Mezinárodní měnový fond přitom tento krok podpořily.

Řecko v pondělí oficiálně přijalo všechny nabídky investorů na prodej dluhopisů v celkové nominální hodnotě 31,9 miliardy eur (přes 800 miliard Kč). Za dluhopisy zaplatilo zhruba třetinu jejich nominální hodnoty a k nákupu použije 11,29 miliardy eur poskytnutých mezinárodními věřiteli.

Reklama

Související témata:

Související články

Němečtí poslanci schválili půjčku Řecku

Velkou většinou schválili v pátek němečtí poslanci půjčku Řecku. Finanční injekci ekonomickou krizí zmítané zemi odsouhlasilo 473 poslanců Bundestagu, proti...

Výběr článků

Načítám