Hlavní obsah

Rakouský dopravce ovládl Slovenské aerolinie

VÍDEŇ

Rakouská letecká společnost Austria Airlines koupila 62 procent Slovenských aerolinií (SA). Za většinový podíl zaplatila 2,8 miliónů euro, což je asi 85 miliónů českých korun. Zbylých 38 procent stále zůstává v rukou státu nebo menšinových akcionářů.

Článek

"Poté, co Slovenské aerolinie stabilizujeme, podnikneme kroky, abychom firmu dále rozvíjeli," uvedl člen představenstva AUA Thomas Kleibl.

Rakouská Austrian Airlines Group (AUA) vytáhla slovenskému dopravci trn z paty už v roce 2004, když se zaručila za úvěr pět miliónů euro, bez nějž by podnik zřejmě zkrachoval. Za to získala několik členů v představenstvu a dozorčí radě SA.

Slovenské aerolinky působí hlavně jako charterový dopravce, pravidelných linek nabízejí jen několik. Létaly například do Varšavy, Bruselu, Paříže nebo Londýna. Dvě poslední destinace ale po několika měsících zrušily. Společnost vlastní dvě letadla typu Boeing 737-300. Základní kapitál společnosti je asi 70 miliónů slovenských korun.

Rakouský dopravce se chce profilovat jako specialista na střední a východní Evropu. Tvrdí, že slovenský podnik rozšíří základnu, protože z Bratislavy do Vídně je to jen několik desítek kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám