Hlavní obsah

Rakousko pomoc Řecku pošle, ale později

Vídeň
Aktualizováno

Navzdory dřívějším prohlášením Rakousko poskytne Řecku další díl pomoci. Země doposud nevyplatila Řecku 190 miliónů eur na prosinec kvůli neplnění domluvených úvěrových podmínek. Peníze sice Řekové nakonec dostanou, ale až v lednu. Řecku ani Evropské komisi to nevadí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Rakouský ministr financí Josefa Prölla nejprve v úterý oznámil, že jeho země svůj díl finanční pomoci ve výši 190 miliónů eur (asi 4,67 miliardy korun) neposkytne, protože Řecko porušuje podmínky záchranného úvěru. „Vzhledem k současným číslům není zatím ze strany Rakouska důvod na vyplacení prosincového příspěvku,“ sdělil Pröll po střetnutí rakouské ministerské rady s tím, že vyplácení částky není automatické.

Atény otevřeně tvrdí, že letošní rozpočtový deficit bude vyšší, než ukazovaly původní odhady.

Středeční jednání ale rozhodnutí Rakouska změnila. "Velmi stručně jsme se bavili (během úterního zasedání ministrů financí eurozóny) o Řecku a řecká tranše (část celkové pomoci) bude vyplacena v lednu a nikoliv v prosinci," uvedl Pröll ve středu.

Posunutí výplaty není problém

Podle Evropské komise i řecké vlády  je posunutí výplaty již dohodnuté a nepředstavuje problém.

Eurokomisař pro měnové záležitosti Olli Rehn po skončení dnešního jednání podotkl že, rozhodnutí o další části balíčku bude přijato v prosinci státy eurozóny. "Avšak vyplacení bylo vždy předvídáno pro leden příštího roku," dodal k poněkud rozporuplných diskusím, které se na okraj dnešní bruselské schůzky objevovaly. "Rozhodnutí v prosinci, vyplacení v lednu, takže žádné zpoždění není," řekl.

Řekové tvrdí, že zpoždění platby nebude mít na situaci v zemi vliv a nehrozí nedostatek hotovosti. "Celý proces (vyplácení pomoci) vyžaduje nejméně deset pracovních dní, a to je také důvod, proč bude dokončený až v lednu," uvedlo řecké ministerstvo financí s tím, že jde o do dopředu dojednanou a vyloženě technickou záležitost.

Ze zemí eurozóny odmítlo pomoc už na začátku vyplácet Slovensko. Argumentovalo tím, že jako chudší země, nebude pomáhat zemi bohatší, která si nedokázala uhlídat výdaje. Partneři v eurozóně za to Slovensko kritizovali. [celá zpráva]

V pondělí revidoval Evropský statistický úřad Eurostat loňský rozpočtový deficit Řecka na 15,4 procenta HDP z původně uváděných13,6 procenta, jak uváděly místní zdroje. Mnozí investoři předpovídají zemi bankrot. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám