Hlavní obsah

Raketový růst cen nových bytů v Praze nebere konce

Novinky, tov

Průměrná cena nových prodaných bytů v Praze na konci letošního prvního čtvrtletí meziročně vzrostla o 22,8 procenta na 88 552 korun za metr čtvereční. Počet prodaných bytů klesl o 11 procent na 1200. Vyplývá to ze společných statistik developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné ceny prodaných nových bytů v Praze

Článek

Loni byla ve stejném období průměrná prodejní cena bytu 72 131 korun za metr čtvereční. Podle aktuální ceny 88 552 korun za metr čtvereční tak šedesátimetrový byt vyjde na 5,3 miliónu. Ceny jsou včetně DPH.

„I nadále jsme svědky raketového růstu cen. Nabídka nových bytů pod 70 000 korun za metr čtvereční prakticky vymizela, přitom v prvním čtvrtletí loňského roku bylo ještě okolo 20 procent všech prodaných bytů v cenové hladině do 60 000 korun," řekl generální ředitel Skanska Reality Petr Michále.

Zatímco ekonomice se skvěle daří, v Praze se staví jako v hluboké recesi
ekonom ČSOB Petr Dufek

Zlom v cenovém vývoji nastal v polovině roku 2015. Od té doby vzrostly prodejní ceny nových bytů v Praze zhruba o tři pětiny. Od poloviny roku 2013 do konce pololetí 2015 přitom byty zdražily pouze o dvě procenta.

I v Praze by růst cen mohl zvolnit

„Růst cen nových pražských bytů je nad očekávání silný. Developeři s něčím takovým v letošním roce už moc nepočítali. Na druhou stranu je třeba říci, že vzhledem k momentální situaci v oblasti výstavby nových projektů i vzhledem k postupnému zhoršování podmínek financování nákupu nemovitosti je růst z prvního čtvrtletí labutí písní dramatického cenového nárůstu, který registrujeme od začátku roku 2016,” komentoval hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Už v dalších kvartálech letošního roku lze očekávat zpomalení tempa cenového růstu, neboť obtížnější podmínky financování, růst hypotečních sazeb a regulace České národní banky utlumí poptávku Čechů po novém bydlení. Srovnatelně ji utlumí i jejich nikoli neopodstatněná obava z již až příliš nafouklých realitních cen,” myslí si ekonom.

Developeři naříkají nad tím, že úřady příliš pomalu povolují stavby nových bytů. Čísla ale ukazují, že se situace ohledně nabídky v Praze zlepšuje. Během prvních tři měsíců bylo totiž na trhu hned 4200 nových bytů, což je o 15 procent více než na konci loňského roku.

Zdražení přispěl i fenomén Airbnb

Podle ekonoma ČSOB Petra Dufka je to ale stále málo. „Ceny nemovitostí v Praze žene nahoru především jejich nedostatek. Zatímco ekonomice se skvěle daří, v Praze se staví jako v hluboké recesi,” řekl Novinkám.

Vyšší ceny jsou podle něj vlastně daní za byrokracii, která výstavbu bytů dlouhodobě brzdí. Nicméně i on se přiklání k názoru, že růst cen v metropoli letos výrazně zpomalí.

„Poptávka je z větší části už nasycená a s tím, jak rostou úrokové sazby, nebudou hypotéky tak levné jako dříve. Navíc na vrcholu by mohl být i fenomén Airbnb, který umožňuje získávat zajímavé nedaněné příjmy. I ten se totiž odrazil na vysoké poptávce po bytech,” dodal Dufek.

Nemovitosti v celé ČR v posledním loňském čtvrtletí zdražily meziročně o 8,4 procenta, v polovině loňského roku zdražovaly přitom až o 13 procent. Růst cen nemovitostí je nyní pátý nejvyšší v EU, loni bylo Česko na první příčce.

Reklama

Výběr článků

Načítám