Hlavní obsah

Radní v Praze musí hned po volbách řešit války o popelnice

Novinky, tov

Pracovníci Pražských služeb naváželi do dvorů nové kontejnery na odpadky, které vzápětí odváželi pracovníci společnosti AVE, protože jim údajně překážely. Tak v posledních dnech vypadaly v Praze zmatky a přetahovaná kolem svozu odpadu před začátkem listopadu, kdy končí smlouvy a chystané řešení zastavil antimonopolní úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Hlavní město Praha nemá v tuto chvíli uzavřenu žádnou smlouvu o zajištění svozu komunálního odpadu po 1. 11. 2014 a stále není jasné, jak bude po 1. 11. 2014 řešen svoz odpadu,“ řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Situací by se podle něj měla v úterý zabývat Rada hlavního města Prahy.

Po nezdařeném pokusu koupit sto procent Pražských služeb pražský magistrát v čele s primátorem Tomášem Hudečkem vymyslel náhradní řešení, podle kterého měla svoz odpadu v Praze zajišťovat Technická správa komunikaci (TSK) se zapůjčenou technikou Pražských služeb.

Převod pod TSK minulé úterý schválila valná hromada PSAS, ačkoli tento záměr o den dříve pozastavil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). [celá zpráva] Problém nyní řeší právníci na magistrátu.

Chtějí uklidnit situaci

TSK měla od začátku listopadu nově svážet i odpad z městských částí Praha 2, 3, 8, 9, 10 a 14, kde dosud služby zajišťovali subdodavatelé, mimo jiné firma AVE. Pražské služby začaly minulý týden navážet do dvorů vlastní kontejnery, aby byly od 1. listopadu připraveny na svoz. Tyto kontejnery vzápětí fotografovali a odváželi na jedno místo pracovníci AVE, kterým kontejnery údajně bránily v odvozu.

V pondělí se firmám podařilo dohodnout alespoň na tom, že se přestanou přetlačovat o kontejnery.

„Společnost AVE CZ pozastavila odstraňování kontejnerů Pražských služeb z městských částí Prahy 3, 9,10 a 14. Společnost Pražské služby se naopak na základě společných jednání zavázala, že do vyřešení celé situace ohledně svozu odpadu v hlavním městě po 1. 11. 2014 nebude ve výše uvedených městských částech rozmisťovat své nádoby na odpad. Obě společnosti tak chtějí především uklidnit situaci, která se kvůli rozdílným postojům a právním názorům obou stran v posledních dnech začala vyhrocovat,“ uvedly firmy ve společném tiskovém prohlášení.

Možným řešením je nyní podle mluvčího Pražských služeb zadání jednacího řízení bez uveřejnění a následné vypsání řádného výběrového řízení na svoz komunálního odpadu v hlavním městě.

Je ale otázkou, jak se k vypsání tak velké zakázky bez výběrového řízení postaví kontrolní orgány. Zorganizovat řádné výběrové řízení, které už Praha na čtyřleté období avizovala ve věstníku veřejných zakázek, totiž zabere nejméně několik měsíců. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Svoz odpadu bude v Praze zajišťovat TSK

O svoz komunálního odpadu se bude v Praze místo Pražských služeb starat Technická správa komunikací (TSK). Pražští radní ve čtvrtek rozhodli, že propachtují...

Výběr článků

Načítám