Hlavní obsah

Radní Ústeckého kraje chtějí odepsat zásoby uhlí na Mostecku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Radní Ústeckého kraje chtějí odepsat zásoby uhlí pod Horním Jiřetínem, Dolním Jiřetínem, Černicemi a Komořany na Mostecku. Uvedla to mluvčí Ústeckého kraje Veronika Kindlová. Hejtmanovi radní uložili prosazovat tento odpis na jednání se státními úřady a ústavními činiteli a zajistit zachování Horního Jiřetína a sousedních Černic.

Článek

Společnost Mostecká uhelná (MUS) má zájem těžit v lomu ČSA za limity schválenými před 17 lety vládou, což by znamenalo likvidaci obou obcí. Městečko Horní Jiřetín a sousední Černice žádají odepsání uhlí již delší dobu. Obyvatelé obou obcí se před třemi lety v referendu vyslovili proti bourání domů a pokračování těžby. MUS později nabídla obyvatelům obou obcí podmínky, za jakých by byla ochotna odkoupit nemovitosti, případně pomoci lidem s přestěhováním do nových lokalit.

Rada schválila žádost o odpis uhlí už na konci září. Na informaci upozornili ekologové teprve v úterý, tři dny před krajskými volbami. Rada Ústeckého kraje konstatovala, že pro naplnění zásad územního rozvoje kraje je nezbytné odepsat bilanční zásoby části ložisek, jejichž vydobytí by bylo podmíněno likvidací historických obcí Horní Jiřetín a Černice a rozsáhlým narušením funkčních struktur v území a bylo by v rozporu se strategií udržitelného rozvoje v regionu.

Podle Hnutí Duha se vedení kraje po několika letech váhání tvrdě a bez výhrad postavilo za město Horní Jiřetín a oficiálně už navrhlo, aby ministerstvo průmyslu a obchodu provedlo odpis zásob uhlí.

"Sice v tom nejde nevidět volby, ale opravdu důležité je jenom jedno: kraj oficiálně navrhuje odepsat uhlí pod Horním Jiřetínem a Černicemi. Ostatně jiné strany mohly udělat totéž ve volebních programech a s výjimkou zelených to neučinily. Vláda musí městu a kraji vyhovět a uhlí odepsat. Postupný, do několika desetiletí rozplánovaný útlum dolů oživí ekonomiku na Ústecku a přivede sem nová průmyslová odvětví," uvedla Jana Kubáňová z Hnutí Duha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám