Hlavní obsah

Pumpaři si s řidiči hrají. Ceny benzínu se liší až o deset korun

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U některých čerpacích stanic pouhých několik kilometrů od sebe se ceny benzínu liší až o deset korun. Někteří pumpaři zlevnili pod psychologickou hranici třiceti korun za litr. Velké rozdíly souvisí s rozdílnou reakcí firem na výrazný pokles ceny ropy. I ty nejdražší benzínky ale brzy zlevní, předpokládají analytici.

BEZ KOMENTÁŘE: U nejlevnějších benzínek stojí řidiči ve frontáchVideo: Novinky

 
Článek

Podle webu tankujlevneji.cz, kam ceny zadávají pracovníci České pošty, je možné najít benzín Natural 95 za cenu 29,90 u vybraných benzínek ve většině krajů, nejčastěji v síti Tank Ono. V Pardubickém kraji má stejnou cenu Pap Oil, v Plzeňském Gull Oil a ve Zlínském kraji Slovnaft.

Za stejnou cenu nabízí benzín i Tank Ono v Jihlavě. Přitom nedaleko města u čerpací stanice OMV v Pávově na D1 stál podle poslední aktualizace ve čtvrtek Natural 95 39,90, tedy o deset korun víc. Za 29,90 lze Natural 95 koupit i v Mošnově na Novojičínsku nebo na Mladoboleslavsku.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Radek Plavecký, Právo

Čerpací stanice Ono u Sukorad na Mladoboleslavsku

Dálniční čerpací stanice jsou tradičně nejdražší. Například na Agipu u Bělčic na Benešovsku na D1 tankují v pátek řidiči benzín za 38,90 za litr.

Natankovat benzín za 29,90 je možné i v hlavním městě na čerpací stanici MV Plus na Praze 10 v Uhříněvsi nebo u Tank Ono v Dolních Měcholupech, kde se v pátek tvořily dlouhé fronty. Přitom o čtyři kilometry dál u OMV na Praze 4 stál benzín ve čtvrtek večer 38,70.

„Takové rozdíly jsou už výjimečné, běžné jsou tak šest, maximálně sedm korun,” řekl Novinkám analytik společnosti Colloseum Boris Tomčiak. Souvisí podle něj s rekordním zlevněním ropy, která letos ztratila přes 40 procent a ve čtvrtek prolomila americká ropa WTI hranici 60 dolarů za barel. [celá zpráva]

Naposledy byl v Česku benzín levnější než 30 korun před pěti lety, v prosinci 2009.

Marže prodejců přes čtyři koruny

„Je to dané tím, že firmy mají určité zásoby pohonných hmot a některé je už vyprodaly a nakoupily nové za nižší ceny, jiní se snaží doprodat ty staré za vyšší ceny. Ty rozdíly se ale zmenší, ti nejdražší začnou také brzy výrazně zlevňovat,” dodal Tomčiak.

Marže z prodeje benzínu se podle něj v průměru pohybují kolem 3,50 koruny u litru benzínu, nyní stoupají ke čtyřem korunám a u některých společností podle firemní politiky a polohy pumpy mohou být i pět až šest korun.

Reklama

Související články

USA se ropné války s OPEC nebojí

Americké firmy dokáží těžit ropu z břidlic se ziskem, i když její cena klesne na 42 dolarů za barel, uvádí studie. Nízké ceny ropy naopak ohrožují slabší členy...

Výběr článků

Načítám