Hlavní obsah

Půlmetrová mince za 100 miliónů k výročí koruny bude vážit 130 kilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká národní banka plánuje vydat ke stému výročí československé koruny zlatou minci v hodnotě 100 miliónů korun. Její hmotnost bude 130 kilogramů, průměr má přesahovat půl metru a silná bude 45 milimetrů. Půjde pouze o výstavní exponát. Vyplývá to z vyhlášky, kterou ČNB poslala do připomínkového řízení.

Foto: Novinky

Zlatá mince v hodnotě 100 miliónů Kč ke stému výročí existence československé koruny.

Článek

Minci chce banka vydat 31. ledna 2019 a podle mluvčí ČNB Markéty Fišerové to bude největší a nejdražší mince, kterou kdy centrální banka vydala.

Na minci bude vedle České mincovny vyraženo i logo rakouské mincovny Münze Österreich. Jde o jedinou oficiální mincovnu v Rakousku, jejímž stoprocentním vlastníkem je rakouská centrální banka. Od roku 2002 vyrábí rakouskou verzi eurových a centových mincí.

Foto: Novinky

Zlatá 100 000 000 Kč mince ke 100 letům česko-slovenské koruny

Důvod uvedení rakouské mincovny centrální banka nesdělila, sousední instituce se však vedle výroby euromincí zabývá i výrobou investičního zlata a zlatých investičních mincí. Na výrobě unikátní výroční mince se tak pravděpodobně podílí.

Mince by podle plánů ČNB měla být jedním z hlavních taháků oslav, které k výročí vzniku československé koruny centrální banka příští rok chystá. „Mince bude největší v Evropě a druhá největší na světě,” dodala. Mince bude podle návrhu vyhlášky vyrobena ze zlata o ryzosti 999,9.

Foto: Novinky

Zlatá 100 000 000 Kč mince ke 100 letům česko-slovenské koruny

Výročí připomenou i slovenští bankéři

Pamětní minci u příležitosti stého výročí vzniku československé koruny vydá i Národná banka Slovenska (NBS). V tomto případě půjde o sběratelskou stříbrnou minci v nominální hodnotě deset eur (259 Kč). Do oběhu se dostane v říjnu, uvedla NBS.

Na líci mince, kterou navrhl akademický sochař Zbyněk Fojtů, je zobrazen kromě jiného státní znak někdejší Československé republiky a nápis Slovensko, jakož i současný státní znak Slovenska.

Foto: Novinky

Zlatá mince v hodnotě 100 miliónů Kč ke stému výročí existence československé koruny.

Na rubu mince je vyobrazena mapa první Československé republiky a pod ní legionářský znak, který používaly československé legie během první světové války. Nechybí datum vzniku Československa 28. říjen 1918.

Sběratelská mince o hmotnosti 18 gramů má status zákonného platidla, ale jen na Slovensku.

Reklama

Výběr článků

Načítám