Hlavní obsah

Ptačí chřipka se rozšířila na Vysočinu, zasáhla velkochov drůbeže

Novinky, ČTK, bož

Ptačí chřipka se rozšířila do šestého kraje, nové ohnisko je v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku v Kraji Vysočina. Jde o první letos zasažený velkochov s 300 kusy drůbeže. Chovatel nahlásil veterinářům úhyn zhruba 60 slepic a hus za jeden den. Jak se nákaza do chovu dostala, je předmětem šetření, uvedl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Hasiči se chystají na likvidaci usmrcených krůt a brojlerů

Článek

Zbývající slepice, krůty, husy a kachny v ohnisku veterináři utratí, jejich těla pak neškodně zlikvidují. Vytyčí rovněž tříkilometrové a desetikilometrové pásmo, kde budou zpřísněné podmínky.

„V těchto pásmech budou vyhlášena mimořádná veterinární opatření. V rámci nich bude zejména omezen pohyb drůbeže do a z pásem a budou provedeny soupisy chovů drůbeže,” uvedl Vorlíček.

Jde již o šesté ohnisko, předchozí byla odhalena v jižních a středních Čechách a v Pardubickém a Plzeňském kraji. U volně žijících ptáků byla nemoc zjištěna v Libereckém kraji a v jižních Čechách. Choroba je nebezpečná pro ptáky, na člověka se nepřenáší.

Ptačí chřipka má další ohnisko, tentokrát na Strakonicku

Domácí

Veterináři upozorňují, že u chovů, kde nelze ptáky umístit do zavřeného objektu, je třeba zmenšit riziko kontaminace vody, krmiva a podestýlek trusem divokých ptáků.

Ve většině evropských ohnisek byl stejně jako v Česku zjištěn subtyp choroby H5N8, v Německu se také vyskytla forma H5N5. Od začátku roku se pak vysoce patogenní chřipka potvrdila v 488 ohniscích po celé Evropě, což je více než za celý loňský rok.

V Česku se ptačí chřipka objevila v loňském roce, kdy museli veterináři vybít kolem 13 tisíc ptáků. Vyskytla se tu také v roce 2017, kdy bylo nuzné utratit 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám