Hlavní obsah

Psychiatrické léčebny potřebují deset miliard

Právo, Václav Pergl
PRAHA

Psychiatrické léčebny bijí na poplach kvůli zastaralosti budov i zařízení. Na rekonstrukce naléhavě potřebují deset miliard korun, aby se rychle zlepšil dnešní neúnosný stav.

Článek

"Jen naše zařízení, v němž se léčí třináct procent všech psychiatrických pacientů v České republice, by k odstranění zanedbanosti budov a zařízení potřebovalo dvě miliardy korun," řekl Právu ředitel Psychiatrické léčebny v Praze-Bohnicích doktor Ivan David, bývalý ministr zdravotnictví. Zmíněných deset miliard by podle Davida psychiatrickým léčebnám umožnilo dostat se na úroveň ostatních zdravotnických zařízení v ČR.

V současné době se v naší republice investuje do všech léčeben včetně plicních a rehabilitačních, což je dohromady 14 500 lůžek, asi 120 miliónů korun ročně. "Je to velmi málo. Peníze nestačí na zlepšení situace," konstatoval David.

Podobné poznatky má ředitelka léčebny v Kosmonosech Dana Kolářová. Ta by potřebovala na nejnutnější úpravy asi 300 miliónů korun.

Jako před sto lety

Že je stav neudržitelný, potvrzuje odstupující ministr zdravotnictví David Rath. Možnost rychlé nápravy ale nevidí.

"V léčebnách je stav jako sto let zpátky. Pacienti žijí v místnostech o patnácti nebo dvaceti lidech. Mají zoufalé hygienické podmínky. Budovy jsou někde i dvě stě let staré, a tak, jak byly postaveny, fungují dodnes," řekl Právu Rath.

Jak ministr připomněl, do zdravotnictví se v ČR dává 200 miliard korun ročně. "Pokud bychom měli naráz uspokojit všechny požadavky zdravotníků, potřebovali bychom navíc asi sto miliard. A to je nereálné," prohlásil.

Léčebny trápí i krácení plateb od zdravotních pojišťoven kvůli údajnému nedostatku personálu.

"Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nám zpětně od 1. dubna snížila úhrady o deset procent proti penězům, které nám má na základě vyhlášky poskytovat. Dostáváme tak měsíčně o 3,4 miliónu korun méně. Ztráta už činí 16 miliónů a do konce roku by mohla vyrůst až na 30 miliónů," informoval David.

Ve výdajích je ČR na chvostu EU

Bohnické léčebně podle vyhlášky údajně chybí asi sedmdesát sanitářů. "Přeškolíme tedy uklízečky na sanitáře. Bude nás to stát víc peněz, ale vyhovíme požadavku VZP. Budeme se s pojišťovnou ale prát o rozdíl, kolik nám má platit podle vyhlášky a kolik platí ve skutečnosti," uvedl David.

Ve výdajích na psychiatrii je Česko na předposledním místě v Evropské unii. Hůř je na tom už jen Slovensko. V naší republice také v porovnání se západoevropskými zeměmi připadá v psychiatrických léčebnách podstatně méně zaměstnanců na jednoho pacienta. David proto od státních orgánů požaduje urychlené řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám