Hlavní obsah

První návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 295 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí plánuje v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok schodek ve výši 295 miliard korun. Uvedla to Česká televize s tím, že na středečním jednání vlády to měl představit ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

Článek

Letos vláda počítá se schodkem 280 miliard korun. Návrh rozpočtu schválila v březnu Sněmovna.

Podle mnoha ekonomů je ale velice pravděpodobné, že vlivem války na Ukrajině a s ní souvisejícími mimořádnými výdaji na řešení energetické či humanitární krize bude letošní deficit vyšší než 300 miliard.

Také sám Stanjura již dříve řekl, že vzhledem k současné situaci neví, zda se podaří udržet schodek pod 300 miliardami korun. V červenci proto předloží kabinetu návrh novely letošního státního rozpočtu.

Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 189 miliard

Ekonomika

Poslední aktualizaci letošního rozpočtu zveřejnilo ministerstvo ve středu, když uvedlo, že v květnu se schodek vyšplhal na 189,3 miliardy z dubnových 100,1 miliardy.

V loňském roce skončil státní rozpočet v rekordním schodku 419,7 miliardy korun. Výsledek byl ovlivněn dopady pandemie koronaviru a doprovodnými podpůrnými opatřeními.

Nejvyšší schodek měl předtím rozpočet kvůli dopadům pandemie za rok 2020, kdy to bylo 367,4 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám