Hlavní obsah

První jízdu pendolina na západ Čech zastavila tragédie

Právo, Ivan Blažek
Plzeň
Aktualizováno

Pendolino, nejznámější a nejrychlejší český expres, v sobotu poprvé propojil Bohumín, Prahu, Plzeň, Mariánské Lázně, Cheb a Františkovy Lázně. Hned při premiérové jízdě na západ republiky jej pronásledovala smůla, do Plzně přijel s půlhodinovým zpožděním kvůli tragédii na železnici.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Pendolino mělo v Plzni premiéru.

Článek

„Mezi Kolínem a Velimí jiný vlak srazil ráno člověka, řada spojů, včetně pendolina, se musela odklánět,“ řekla Právu mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. V Plzni na rychlík čekaly desítky lidí.

„Jedeme celá rodina jenom na otočku do Františkových Lázní a zpět. Já osobně jsem do vlaků fanda, ale pendolino jsem ještě nevyzkoušel,“ poznamenal jeden z natěšených pasažérů. Nový spoj, který bude jezdit výlučně o sobotách, uvítala i starostka Františkových Lázní Lenka Malkovská (ODS): „Věřím, že k nám Pendolino přiveze nové návštěvníky.“

Z Prahy do Chebu uspoří hodinu

Vlak vyjíždí z Prahy za minutu devět, do Plzně má podle jízdního řádu dorazit v 10:28. Další stanici má v Mariánských Lázních, do Chebu má přijet v 11:31 a pak si ještě zajede sedm kilometrů do Františkových Lázní, kde zastaví o deset minut později. Na cestu zpět se souprava vydá ve 12:19, do Prahy dojede v 15:03 a pak vyrazí dál na Ostravu a Bohumín.

„Z Ostravy do Františkových Lázní se dostanete bez přestupu za necelých šest hodin,“ uvedla Pistoriusová. Dvě stě dvacet kilometrů dlouho trasu mezi Prahou a Chebem expres zvládne za dvě hodiny a 33 minut. „Běžným rychlíkům tato cesta trvá téměř o hodinu déle,“ upozornila Pistoriusová. Za povinnou místenku z Prahy do Mariánských Lázní a dál se platí sedmdesát korun, z Plzně do Prahy nebo do Františkových Lázní stojí polovic.

Reklama

Výběr článků

Načítám