Hlavní obsah

Průmyslu se i přes problémy v automobilové výrobě v listopadu dařilo

Průmyslová výroba v Česku zastavila tříměsíční pokles a loni v listopadu meziročně stoupla o 1,6 procenta. Oproti říjnu, kdy průmysl klesl téměř o pět procent, jde o výraznou změnu. Meziměsíčně si průmysl polepšil o 4,9 procenta. Ukázala to nová data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Radek Plavecký, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Listopadový růst průmyslové produkce představuje dobrý výsledek. Šlo po dubnu zatím o druhý nejsilnější měsíc roku 2021, a to i přes přetrvávající problémy ve výrobě automobilů,“ uvedl Radek Matějka, ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ.

Největší meziroční růst byl v odvětví výroby strojů a zařízení, a to o 11,3 procenta. Produkce potravinářských výrobků stoupla o 10,5 procenta a výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu o 5,2 procenta.

Jak ale poukázal Matějka, s problémy se nadále potýká automobilová výroba, jež proti předloňskému listopadu klesla o sedm procent. Chybějící čipy poznamenaly také výrobu počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení, kde nastal pokles o 5,8 procenta.

Ceny průmyslových výrobců vzrostly nejvíc od vzniku ČR

Ekonomika

„Problémy průmyslu týkající se nedostatku dílů či problémů v subdodavatelských vztazích sice nekončí, ale již prosincové předstihové indikátory naznačily, že se situace postupně zlepšila. To nejhorší z pohledu problémů v dodavatelských vztazích by tak měl mít dle dosavadních ukazatelů tuzemský průmysl již za sebou,“ zhodnotil hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler.

I v tomto roce však bude průmysl čelit mnoha překážkám, například vysokým cenám energií, tlakům na růst mezd či pokračujícímu nedostatku součástek, varoval ekonom UniCredit Bank Patrik Rožumberský.

„ K tomu se může v případě zesílení epidemie přidat nouze o pracovní sílu z důvodu nárůstu počtu karantén. V prvních měsících roku tak v lepším případě můžeme očekávat meziroční přírůstky produkce jen v nižších jednotkách procent,” konstatoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám