Hlavní obsah

Ceny průmyslových výrobců vzrostly nejvíc od vzniku ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny v průmyslu, zemědělství či stavebnictví nadále rostou. V listopadu průmysloví výrobci meziročně zvýšili ceny o 13,5 procenta, což je nejvýraznější růst v historii samostatné České republiky. V zemědělství stouply ceny ještě výš, a to o 14,6 procenta. Ceny stavebních prací narostly o 7,9 procenta a ceny tržních služeb pro podniky o 1,8 procenta. Vychází to z listopadových údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Pavel Karban, Právo

Ilustrační foto

Článek

V meziměsíčním srovnání stouply v listopadu ceny průmyslových výrobců o 1,2 procenta. Ceny zemědělských výrobců se zvýšily 0,6 procenta a stavební práce proti říjnu zdražily o 0,4 procenta. Ceny tržních služeb pro podniky se nezměnily.

V zemědělství meziročně stouply ceny nejvíce u olejnin, a to o 31,5 procenta. U obilovin to bylo o 29,1 procenta.

V průmyslu se výrazně zvýšily ceny v odvětví koksu a rafinovaných ropných produktů. „Ceny obecných kovů a kovodělných výrobků byly vyšší o 26,4 procenta, chemických látek a výrobků o 54,8 procenta a dřeva, papíru a tisku o 25 procent,” uvedl ČSÚ.

V odvětví elektřiny, plynu a páry se ceny zvýšily o 5,6 procenta. Z toho elektřina, přenos, rozvod a obchod s elektřinou zdražily o 6,3 procenta. Ceny potravinářských výrobků, nápojů a tabáku vzrostly o 3,9 procenta. Zlevnilo pouze maso a masné výrobky o 1,1 procenta. Díly a příslušenství pro motorová vozidla byly levnější o 2,5 procenta, naopak samotná motorová vozidla zdražila o téměř pět procent.

Ceny v průmyslu i zemědělství razantně stoupají

Ekonomika

Také ve stavebnictví meziroční zdražení zrychlilo z říjnových 7,5 procenta. Ceny materiálů a výrobků spotřebovávaných ve stavebnictví byly v listopadu vyšší o 17,1 procenta. Nepatrně naopak zpomalil růst cen tržních služeb pro podniky. V říjnu byl 1,9 procenta, v listopadu 1,8 procenta.

Své údaje zveřejnil také Eurostat, podle kterého byly ceny průmyslových výrobců v zemích Evropské unie v říjnu meziměsíčně vyšší o pět procent, přičemž nejvíce se zvýšily v Belgii (o 11,2 procenta). Naopak nejvíce klesly ceny v Estonsku (o 2,1 procenta). Meziročně pak v říjnu vzrostly ceny v EU o 21,7 procenta.

Anketa

Trápí vás současné zdražování?
Ano
90,2 %
Ne
9,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2380 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám