Hlavní obsah

Průmyslovou výrobu táhnou vzhůru auta i elektrická zařízení

Aktualizováno

Průmyslová výroba v únoru zrychlila meziroční růst na 4,5 procenta z lednových 2,8 procenta. Přispěla k tomu hlavně výroba aut, energií a elektrických zařízení. Produkce naopak klesala těžařům. Výsledky v pátek zveřejnil Český statistický úřad.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Výroba aut, která tradičně táhne celý průmysl, vzrostla v únoru meziročně o 6,9 procenta. Výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu se zvýšila o 6,5 procenta a produkce elektrických zařízení byla vyšší o 8,3 procenta.

Těžba klesla o 9,5 procenta, výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků se snížila o 5,9 procenta, výroba počítačů a elektronických přístrojů o 2,1 procenta.

Pomáhají zahraniční zakázky

“Pozitivní zprávou vedle silného růstu výroby jsou i zvyšující se zakázky. Jejich nárůst o deset procent slibuje velmi dobrá čísla průmyslu i pro příští měsíce. Jen v případě automobilek jde o přírůstek přesahující dvacet procent, a tak se po rekordním roce 2014 můžeme dočkat nového rekordu i v roce letošním. Slibný je i zájem o produkci dalšího silného průmyslového oboru, a sice výroby elektrických zařízení, která rovněž patří mezi tahouny odvětví průmyslu,” uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Z přímého vývozu průmysl v únoru utržil meziročně o 6,5 procenta více. Domácí tržby byly stejné jako v únoru 2014. Nové zakázky v zahraničí se zvýšily o 11,7 procenta, tuzemské byly vyšší o 6,5 procenta. I tady se na růstu výrazněji podepsali výrobci aut.

“Nové výsledky z průmyslu naznačují, že průmysl bude hrát roli motoru ekonomiky i v letošním roce. I z tohoto důvodu budeme zřejmě muset revidovat odhadovaný růst HDP pro letošní rok zvýšit z aktuálních dvou procent o několik desetin vzhůru,” dodává Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám